ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняФінансові труднощі «Нафтогазу» переплітаються з ЖКГ

Фінансові труднощі «Нафтогазу» переплітаються з ЖКГ

НАК «Нафтогаз України» припинив закуповувати паливо у ВАТ «Газпром». Російські експерти пов'язують таку проблему з недостатнім фінансуванням українського ЖКГ.

Україна припинила закупівлі російського газу через нестачу коштів. Таку думку висловив голова Євразійського банку розвитку Ігор Фіногенов, пише УНІАН.

«Це проблема, традиційно, пов'язана в тому числі з тим, що не всі споживачі в Україні акуратно платять за газ, особливо це стосується ЖКГ, яке серйозно субсидується, і коштів у бюджеті України не вистачає, відповідно НАК «Нафтогаз України» не отримує коштів від споживачів і відповідно не може розплатитися з «Газпромом», - сказав Ігор Фіногенов.
 
Ігор Фіногенов підкреслив, що після підписання угоди з Європейським союзом влади України будуть змушені перейти до ринковими цінами, що в рази підвищить оплату за комунальні послуги. За словами глави ЄАБР, населення України це відчує, але тим самим цей призведе до нормальних ринкових відносин між споживачами та постачальниками енергоресурсів.
 
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, НАК «Нафтогаз України» з 8 листопада повністю припинив закупівлі природного газу у російського «Газпрому».
 
Примітно, що в жовтні «Нафтогаз» отримав 3,2 млрд куб. м. газу. При цьому з перших днів листопада закупівлі впали вдвічі, і 6-7 листопада обчислювалися однозначними величинами, приблизно за 9 млн куб. м. на добу, а з п'ятниці імпорт газу і зовсім припинився.
 
За словами Віце-прем'єра Юрія Бойка, Україна буде і надалі зменшувати обсяги закупівлі енергоресурсів у російської сторони, відкриваючи свій ринок для приватних компаній як Заходу, так і Сходу.
 
За інформацією ЗМІ, «Нафтогаз» не планує купувати паливо у «Газпрому» аж до кінця року, використовуючи запаси з підземних сховищ. Єдиним постачальником російського газу в країну залишиться Ostchem Дмитра Фірташа.
 
Коментарі (0)