ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРосійський газ не стане у пригоді до сильних похолодань

Російський газ не стане у пригоді до сильних похолодань

Україна поступово зменшує споживання російського газу. Зокрема, до кінця року держава розраховує на власний газ накопичений в ПСГ.

Київ виконав обіцянку припинити державні закупівлі російського газу, якщо «Газпром» не піде на реструктуризацію боргу України за серпень. З п'ятниці НАК «Нафтогаз України» перестала відбирати газ монополії, збираючись до кінця року використовувати газ з власних запасів. Про це пише «Коммерсантъ Украина».

Зокрема, повідомляється, що жодна із сторін офіційно не коментує ситуацію, але, за даними джерел видання, «Нафтогаз» не планує купувати паливо у «Газпрому» аж до кінця року, використовуючи запаси з підземних сховищ. Єдиним постачальником російського газу в країну залишиться Ostchem Дмитра Фірташа.

«Україна не потребує додаткових обсягів палива. Зараз стоїть досить тепла погода, і накопиченого в підземних сховищах газу достатньо для роботи комунального комплексу»,- розповіло джерело видання в «Укртрансгазі». За його словами, у «Нафтогазу» немає грошей, і компанія не хоче заводити нових боргів.

Нагадаємо, Україна вже винна «Газпрому» близько 800 млн дол. за постачання газу в серпні. Крім того, як повідомляв раніше представник «Газпрому» Сергій Купріянов, «Нафтогаз» винен 1,35 млрд дол. за постачання газу в жовтні.

Джерело в «Укртрансгазі» також запевняє, що «Нафтогаз» в цьому році взагалі більше не планує закуповувати російський газ, рішення може бути переглянуте тільки в разі сильних холодів - «технічно це не становить проблем», пояснює співрозмовник видання.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, стало відомо, що НАК «Нафтогаз України» з 8 листопада повністю припинив закупівлі природного газу у російського «Газпрому».

Зокрема Віце-прем'єр Юрій Бойко заявив, що в цілому Україна зменшила закупівлю природного газу у російської компанії ВАТ «Газпром», за контрактом, підписаним в 2009 році, в 4 рази.

 
Коментарі (0)