ГоловнаПублікаціїГазопостачання«Газова агресія» кине Росію в економічну кризу, – опитування

«Газова агресія» кине Росію в економічну кризу, – опитування

Вимкнення Росією газу Україні призведе до того, що РФ зробить гірше сама собі. Росія втратить ринок «блакитного» паливо і не зможе збувати паливні ресурси.

Від 16 червня Україна буде отримувати російський газ лише в оплачених обсягах. «Газпром» перейшов від погроз до дій і перевів «Нафтогаз» на режим передоплати. «З 10:00 за московським часом (9:00 за київським часом - ред.) «Газпром», у повній відповідності з чинним контрактом, перевів НАК «Нафтогаз України» на передоплату поставок газу», - йдеться у повідомленні прес-служби «Газпрому». Також, у компанії пояснили, що рішення прийнято з причини хронічних неплатежів «Нафтогазу».

«Газові» перемовини привели обох монополістів до Стоктольмського арбітражу. «Газпром» звернулося в суд з позовом до НАК «Нафтогаз України» про стягнення заборгованості за газ, а НАК «Нафтогаз України» подала позов до ВАТ «Газпром» щодо ціни на «блакитне» паливо.
 
В Україні вважають, що провал «газових» переговорів, привів країну до найскладніших часів в енергетичному секторі. Через це Уряд розпочав готувати законопроект про надзвичайний стан у цій галузі.
 
У цей час, українців заспокоюють, що газові проблеми не будуть відчутними. «Припинення постачання газу з Росії жодним чином не вплине на звичайних споживачів», – про це заявив Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. «Що стосується можливості «Нафтогазу» постачати зараз газ - газ видобувається, газ в сховищах є», - запевнив він. Керівник «Нафтогазу» зазначив, що перемовини з російською стороною йшли дуже довго, однак, на жаль, домовитися не вдалося.
 
Більш того, Україна бачить вихід з «газової» кризи. Його знайшли у європейському реверсі «блакитного» палива. Уряд вже звернувся до Європейської комісії з пропозицією щодо відкриття «великого реверсу» у словацькому напрямку. Однак Росія ставиться до цього факту скептично. 
 
Опитування з заглавним питання: «Що буде, якщо Росія відключить газ Україні?», – проходило на сторінках інформаційного агенства та в мережі Facebook в період з 16 до 23 червня.
 
За його результатами виявилося, що більшість читачів порталу «Україна Комунальна» (30%) вважає, що вимкненням газу Україні, Росія зробить гірше тільки собі, бо втратить ринок сбуту газу. 28% респондентів переконані, що країні доведеться шукати альтернативні енергоносії. 25% користувачів підтримуються думки, що Україна проживе без росгазу. 17% голосуючих вважають, що український уряд буде змушений піти на російські умови. Лише 1% читачів вірить у те, що Європа задавить Росію санкціями.
 
Коментарі (2)
Няша3
23 Червня 2014 p. 12:10
Ребята, украинцы, зачем вы подсказываете РФ? ну пусть хоть куда-то уже их кинет, может, осознают что-то...
Читатель2
23 Червня 2014 p. 12:20
З одного боку, це факт - Газпрому доведеться шукати ринки збуту. А попит на росгаз у світі щорічно знижується. З другого боку, давайте будемо реалістами, що б нам не казали про те, що в нас повні ПГС - вони, до речі лише наполовину повні, - та, що в нас буде реверс з Європи, треба готуватися до зими з ледве теплими батареями.