ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняГазова диверсифікація - розмови поза реальністю

Газова диверсифікація - розмови поза реальністю

Останні роки свідчать, що в Україні є лише балачки про диверсифікацію, а не реальна диверсифікація: попри велику кількість проектів, нашій державі бракує коштів, щоб взяти участь хоча б у одному з них.

Владі України слід систематизувати заходи із диверсифікації джерел імпорту газу. Таку думку висловив фахівець з питань енергетики Геннадій Рябцев у ефірі Першого ділового каналу.

«Україні не слід кидатися з одного кута в інший, намагаючися диверсифікувати постачання газу. Якщо ми будемо будувати, як того хочуть окремі високопосадовці, завод із приймання скрапленого газу під Одесою, то навіщо нам тоді через Одеську область будувати газогін, який буде транспортувати азербайджанський чи середньоазійський газ?», - не розуміє Геннадій Рябцев.

Він також наголосив на проблемі відсутності необхідних коштів для реалізації проектів з диверсифікації.

«Є велика кількість різноманітних проектів. Але для того, щоб Україна брала участь хоча би в одному з них, потрібно десь відшукати мільярди доларів, які потрібні для реалізації цього проекту. Тобто у нас виникають пропозиції, не підкріплені ресурсами. А якщо немає ресурсів, то всі перемовин стосовно подовження газогонів чи побудови інфраструктурних об'єктів залишаються балачками. На жаль, останні роки свідчать, що у нас тільки балачки про диверсифікацію, а не реальна диверсифікація», - зазначив Геннадій Рябцев.

Читайте також: Туреччина дала LNG-терміналу відкоша

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, на думку Міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького, реверс природного газу через територію Словаччини дозволить Україні повністю диверсифікувати його поставки на територію країни.

«Відкривши третій маршрут (через Словаччину - ред.), ми зможемо повністю диверсифікувати поставки в Україну природного газу. Але це не говорить про те, що ми не будемо працювати з нашими російськими колегами. Будемо працювати. І для нас це пріоритетний напрямок, так як основний обсяг йде через територію Росії, але наша позиція залишається незмінною в частині справедливої ціни», - зазначив Едуард Ставицький.

Крім того, Міністр спростовує заяву російської сторони про сумнівні реверсні обсяги.

«Абсолютно все законно, абсолютно все в рамках діючих контрактів», - наголошує пан Ставицький.

Нагадаємо, затверджений урядом прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу на 2013 рік, передбачає імпорт Україною в 2013 році 27,3 млрд. куб. м природного газу.

Реверсні поставки газу з Європи стартували в листопаді 2012 року і здійснювалися через Польщу, а 28 березня цього року Україна отримала перші обсяги газу і через Угорщину. Тестові постачання з Словаччини почалися 15 травня цього року.

 
Коментарі (0)