ГоловнаВибір редакціїКоментаріТуреччина дала LNG-терміналу відкоша

Туреччина дала LNG-терміналу відкоша

Туреччина стурбована можливою небезпекою в протоках, яку створюють танкери зі скрапленим газом для людей і навігації, тому не зважуюється на спільне будівництво LNG-терміналу.

Туреччина вважає будівництво LNG-терміналу для прийому скрапленого газу небезпечним для своїх проток і міст. Про це повідомив посол Туреччини в Україні Мехмет Самсар, - інформує «Gazeta.ua».

«Ще я хотів би сказати на рахунок терміналу зрідженого газу, а саме, що стосується його будівництва. Ми, звичайно, розуміємо потреби України диверсифікувати джерела енергопостачання, і ми повністю підтримуємо Україну в цьому, однак нас турбує та небезпека в протоках, яку створюють танкери для людей і навігації протоки. І ми не можемо підставляти під такий ризик найбільше місто Туреччини і також інші маршрути. Те, що буде обходити турецькі протоки - це буде служити інтересам обох країн, і нам треба прийняти до уваги всі наші стурбованості», - сказав посол.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Туреччина передумала пропускати LNG-танкери для України через свої протоки.

За словами Прем'єр-міністра Миколи Азарова, Київ не отримав від Анкари згоди на проходження танкерів зі скрапленим газом турецькими водами, не дивлячись на те, що спочатку такі домовленості існували. Зокрема, у вересні минулого року, під час другого засідання стратегічної ради високого рівня між Туреччиною та Україною, турецький прем'єр Реджеп Ердоган заявив про готовність своєї країни пропускати щомісяця по 8 танкерів для майбутнього українського LNG-терміналу.

Читайте також: Україну душать газові зашморги

Варто відзначити, що будувати загальний LNG-термінал на березі Середземного моря - уряд Тайіпа Ердогана також не погодилося.

За словами голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва, плавучий термінал з прийому зрідженого газу (LNG-термінал) за оптимістичним сценарієм може прибути до України в середині наступного року і почати роботу до кінця 2014 року.

Тим не менш, до цих пір немає визначеності в питанні можливості проходу танкерів зі скрапленим газом через підконтрольні Туреччині протоки Босфор і Дарданелли.

Нагадаємо, раніше Державне підприємство «Національний проект «LNG-термінал» не змогло залучити два кредити на загальну суму 221,9 млн євро.

 
Коментарі (0)