ГоловнаКоментаріГазопостачання«Газова» політика привела до роздоріжжя

«Газова» політика привела до роздоріжжя

Переговори Україна-Росія-ЄС затягуються. Українські експерти бачать два подальших розвитки подій. На їхню думку, Росії не вигідно вносити ясність у питання вартості газу для України.

Існує два сценарії подальшого розвитку українсько-російських взаємин в контексті газового питання. Про це заявив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, - повідомляє УНН.

«Сценарій номер один, що сторони врешті-решт, домовляться в якомусь там сьомому чи двадцять п'ятому раунді переговорів. І звичайно, така домовленість не може не передбачати взаємні поступки з обох сторін», - сказав він.

Другий варіант, за його словами, буде передбачати затягування ситуації, звернення обох сторін в Стокгольмський арбітраж. Такий сценарій розвитку подій буде передбачати пошук якогось тимчасового рішення, поки судові процеси не завершаться.

У свою чергу колишній уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає, що російській стороні вигідна невизначеність з ціною на газ, адже в будь-якому випадку вона мало втрачає череp низьку собівартість свого газу.

«Росії вигідно, щоб була така невизначена ситуація, коли вони називають одну ціну, ми називаємо другу, і ніхто не знає, яка повинна бути. Але вона не задовольняє: ні Європу, ні Україну», - говорить експерт.

Читайте також: Газові переговори не зійдуться на компромісі

Також він зазначив, що в будь-якому випадку Росія від цього мало що втратить.

«Собівартість російського палива близько 40 доларів за кубометр. За останні п'ять років ми переплатили, за різними оцінками, 15-20 млрд доларів. Тобто у Росії є запас для маневру», - пояснив Богдан Соколовський.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, днями в Брюсселі пройшов черговий раунд переговорів щодо газу між РФ, ЄС і Україною, однак, вони не увінчалися успіхом.

Росія зробила пропозицію Україні щодо зменшення ціни на газ на 100 дол., так звану знижку, але український уряд ця пропозиція не задовольнила. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк назвав її «пасткою».

 
Коментарі (0)