ГоловнаГоловнеГазопостачання«Газпром» підрахував борги України

«Газпром» підрахував борги України

«Газпром» нагадує Україні про борги. Зокрема, російський газовий монополіст пригрозив переходом на систему передоплати за поставку палива.

Україна не оплатила постачання газу за серпень, заборгувавши 882 млн дол Росії. У «Газпромі» надзвичайно стурбовані ситуацією, що склалася зараз з оплатою Україною поставок російського газу. Про це заявив голова «Газпрому» Олексій Міллер, пише «Интерфакс».

«В частині оплати поточних поставок ми регулярно надавали можливість відстрочити платежі. Так, за поставку в серпні на суму 882 млн дол. було підписано доповнення до контракту, що дозволяє сплатити їх пізніше - до 1 жовтня. Однак жовтень закінчується, але рахунки досі не оплачені», - повідомив голова російського газового концерну Олексій Міллер.

«Ситуація дуже серйозна, враховуючи, що за контрактом, у разі порушення умов платежів, передбачений перехід на систему передоплати за поставку газу. Це питання треба вирішувати. І робити це терміново!» - заявив пан Міллер.

Нагадаємо, раніше «Газпром» з відома російського керівництва надав Україні знижку на газ для закачування в підземні сховища (ПСГ). За словами президента Росії Володимира Путіна, вона складе близько 260 дол. за тис. куб м.

«Газпром» не без відома російського керівництва пішов на те, що допоміг Україні закачати необхідний газ в підземні сховища зі знижкою - це 260 доларів за тисячу кубів приблизно. Коли ціна на газ для України була зовсім недавно 400, а зараз впала до 380-390 доларів, ми зробили знижку для закачування в ПСГ», - заявив Володимир Путін.

Як повідомляла «Україна Комунальна», недобір у 2013 році російського газу призведе до нарахування їй штрафів Україні в розмірі майже в 10 млрд доларів. Таку оцінку наводить у своєму аналізі поточної ситуації на ринку газу України Фонду національної енергетичної безпеки Російської Федерації (ФНЕБ).

Нагадаємо, раніше глава уряду України Микола Азаров заявляв, що за три роки держава переплатила за газ до 20 млрд доларів.

 
Коментарі (0)