Глобальна енергетична економія

Світова енергетична криза 70-х років змусила безліч країн переглянути необхідні заходи з енергозбереження, зниження енергоємності ВВП і збільшення забезпеченості паливно-енергетичними ресурсами.

Світова енергетична криза 70-х років змусила безліч країн переглянути необхідні заходи з енергозбереження, зниження енергоємності ВВП і збільшення забезпеченості паливно-енергетичними ресурсами за рахунок своїх внутрішніх резервів і відновлювальних джерел енергії, створення сучасних енергозберігаючих технологій.

Так, у США поставлено завдання - скоротити до 2017 року споживання бензину в країні на 20%. Три чверті цього скорочення передбачається забезпечити за рахунок збільшення використання місцевих альтернативних і поновлюваних джерел енергії, у тому числі: етилового спирту, виробленого з кукурудзи і целюлози, метанолу, бутанолу, біодизельного палива, водневого палива та деяких інших енергоносіїв.

На території США є безліч локальних зон з притаманними лише їм специфічними джерелами відновлюваної енергії. Наприклад, сонячна енергія найбільше використовується на Південно-заході, енергія вітру найбільш широко застосовується в районі Великих рівнин і в горах, а геотермальна використовується на Заході країни.

Індія, будучи однією з перших країн, яка стала широко використовувати поновлювані джерела енергії, наразі активно застосовує енергію вітру, сонячну енергію, гідроенергетику та енергію біомаси.

Бразилія є піонером у використанні етанолу на основі переробки цукровмісних культур. Згідно зі звітом неурядового Фонду Hart Energy Consulting, глобальне використання біопалива до 2015 року збільшиться вдвічі, а Бразилія залишиться найбільшим світовим експортером як самого палива, так і сировини для нього.

У Китаї створена ціла галузь промисловості з використання сонячної енергії для нагрівання води, що приносить щорічний дохід понад 3 млрд дол.

Читайте також: Енергетику чекає «революція»

Одночасно з розробкою заходів з енергозбереження, в Японії ведуться активні роботи з розвитку геліоенергетики (сонячна енергія). На сьогодні 1 Ват виробленої сонячною батареєю енергії обходиться в 140 японських ієн, даний показник в 1980 році становив 30 тисяч японських ієн. З такого співвідношення видно як активно і продуктивно ведуться роботи з цього напрямку. Японський уряд поставив завдання оснастити сонячними батареями 1 млн житлових будинків на 2010 рік.

У Південній Індії, Шрі-Ланці, Бангладеш, Марокко, Кенії, ПАР та ряді інших країн широко застосовують сонячне фотоелектрика з метою забезпечення житла, яке не входить у систему електропостачання.

Серед відновлюваних джерел одне з перших місць займає вітроенергетика. Так, у США в 2006 році загальна встановлена​​потужність вітряних енергоустановок склала 9,149 тис. мегават. Завдяки останнім технологічним досягненням конкурентоспроможність вітроенергетики постійно зростає, що забезпечує зростання її виробництва.

Перший ринок вітрової енергії склався в Данії в дев'яностих роках минулого століття. Потім прикладу Данії послідувала Німеччина. Наразі постійні та активні ринки сформувалися в Іспанії, Італії, Франції, Великобританії та Індії.

Читайте також: Поновлювальна енергетика - рятівний круг економіки

При цьому необхідно відзначити, що Данія займає лідируючі позиції у світі з впровадження багатьох видів енергозберігаючих технологій, що дозволяє протягом останніх 20 років зберігати незмінним річний обсяг споживання енергоресурсів. У той же час за ці роки ВВП країни зріс більш ніж у 1,5 рази.

Досвід Данії активно використовується багатьма європейськими країнами, Китаєм і США. При цьому у відповідній директиві ЄС такі напрямки датської енергетичної стратегії, як підвищення ефективності використання енергії (при виробництві і на етапах кінцевого використання), впровадження енергозберігаючої техніки, технологій, матеріалів; масштабне використання нових та поновлюваних джерел енергії визнані загальне застосування для стратегій модернізації ПЕК усіх країн Європейської співдружності.

Одним з найважливіших напрямків енергозбереження в Західній Європі є впровадження ефективних енергозберігаючих технологій у промисловій та муніципальної сферах. Зазвичай використовуються технології наступних типів:

загальні технології для багатьох споживачів, пов'язані з використанням енергії: двигуни із змінною частотою обертання, теплообмінники, стиснене повітря, освітлення, пар, охолодження, сушка і пр.;

більш ефективне виробництво енергії, включаючи сучасні котельні, когенерацію (тепло і електрика), а також тригенерації (тепло, холод, електрика);

альтернативні джерела енергії. 

 
Коментарі (0)