ГоловнаКоментаріАльтернативна енергетикаПоновлювальна енергетика - рятівний круг економіки

Поновлювальна енергетика - рятівний круг економіки

Законодавча вимога локалізації виробництва устаткування для поновлюваної енергетики в Україні дозволить розвинути сполучені галузі і простимулює економіку країни в цілому.

Стимулювання активності галузі, пов'язаної з будівництвом і експлуатацією вітроустановок в Україні, безумовно, є позитивним ефектом для економіки країни в цілому. Таку думку висловив директор АВВ в Україні Дмитро Жданов під час 4-ої Міжнародної конференції Інституту Адама Сміта «Український енергетичний форум», - інфорує  «Інтерфакс-Україна».

Експерт нагадав, що запорізьке ТОВ «Інфоком Лтд» з використанням рішень АВВ локалізувало виробництво інверторних підстанцій, систем моніторингу, диспетчеризації, метеорологічних комплексів та іншого обладнання для об'єктів сонячної енергетики.

У свою чергу, директор ТОВ «Вінд Пауер» Герман Айнбіндер зазначив, що найбільший вертикально інтегрований енергохолдинг України «ДТЕК» веде переговори з низкою світових виробників вітроустановок про локалізацію їх виробництва в Україні.

Читайте також:  Традиційна енергетика у "технічному нокауті"

Нагадаємо, різні механізми стимулювання локалізації виробництва комплектуючих та обладнання для альтернативної енергетики застосовуються в ЄС, США, Канаді, Бразилії, Аргентині, Китаї, Південній Африці та інших країнах. У деяких державах продавати за «зеленими» тарифами можна тільки електроенергію, вироблену електростанціями, побудованими з використанням місцевих комплектуючих і устаткування. Інші країни практикують більш високі закупівельні тарифи на таку електроенергію.

Деякі держави, зокрема, США та Бразилія, з метою розвитку внутрішнього виробництва обладнання для альтернативної енергетики вводять імпортні мита, у тому числі загороджувальні, на відповідне обладнання.

Українські підприємства виробляють матеріали та обладнання для поновлюваної енергетики. Зокрема, «Фурлендер Вінд Технолоджі» виготовляє вітроустановки МВт-ного класу, АТ «Завод напівпровідників» (Запоріжжя) виготовляє полікремній - основна сировина для фотоелектричних модулів, АТ «Піллар», ТОВ «Пролог Семікор», ТОВ «Силікон» вирощують злитки полікремнію , ріжуть їх на пластини, АТ «Квазар» виробляє фотоелементи і здійснює збірку сонячних батарей.

 
Коментарі (0)