ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає юрист, експерт «У.К.» Андрій Осадчий.

Питання 1:

Допоможіть розібратися в системі розрахунку тарифу на тепло. Наш будинок опалюється від вугільної котельні. Різниця тарифу на газове теплопостачання і вугільне в 2015 р. повинна бути помітна. У Красноармійську чомусь встановлений тариф на газове опалення - 22,8 грн. за м кв., на вугільне - 22.1 грн. за м кв. Як домогтися «справедливого» тарифу, куди потрібно звертатися?

Відповідь експерта:

Тарифи на теплову енергію для КП «Красноармійськтепломережа» встановлені постановою НКРЕКП, тож ви маєте право звернутися до Окружного адміністративного суду м. Києва та скасувати цю постанову, якщо маєте належні та допустимі докази незаконності цієї постанови. Також зловживання своїм монопольним становищем КП «Красноармійськтепломережа» можна припинити шляхом подачі відповідної скарги до територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Питання 2:

Філія «Інфоксводоканал» в м. Одесі не укладає договори на постачання води з мешканцями будинку №1Д по вул. Я.Гордієнко в Одесі, а поряд в одному дворі на відстані 7 м розташований буд. №10 по вул. Маловського, в якому договори укладені з власниками кожної квартири. Що робити?

Відповідь експерта:

Згідно ст. 19 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Згідно ст. 20 цього ж Закону споживач, зокрема, зобов’язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. Рекомендую Вам звернутися з письмовою заявою до «Інфоксводоканалу» з проханням укласти з Вами договір.

Питання 3:

Я пенсіонер МВС за віком та за вислугою років. Проживаю в сільській місцевості. Які маю на сьогоднішній день пільги по оплаті житлово-комунальних послуг?

Відповідь експерта:

У Законі України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» № 76-VIII від 28 грудня 2014 передбачені такі заходи. З 1 липня 2015 року деякі пільги, визначені у ст. 22 Закону України «Про міліцію», надаються за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує доходу, який дає право на соціальну пільгу. На 2015 рік Кабінет Міністрів встановив податкову соціальну пільгу у розмірі 1710 грн. Таке обмеження торкнеться і нинішніх працівників міліції, і колишніх міліціонерів, звільнених зі служби за віком, через хворобу або за вислугою років. Нагадаємо, що, згідно зі ст. 22 Закону «Про міліцію», співробітникам правоохоронних органів покладено ряд пільг. Від сукупного доходу, зокрема, залежатиме можливість користуватися такими соціальними гарантіями, як:
-    50% -ва знижка міліціонерам та членам їх сімей при оплаті за користування житлом та комунальними послугами в межах норм споживання, встановлених чинним законодавством;
-    безкоштовне забезпечення житлом, опаленням і електрикою в межах норм споживання для міліціонерів і членів їх сімей, які живуть і працюють у сільській місцевості, а також у селищах міського типу.

Питання 4:

Стояк ХВП знаходиться в коридорі квартири сусіда. Від стояка труба проходила через ванну кімнату сусіда. Сусід зробив ремонт у ванній кімнаті і обрізав трубу (водопостачання в квартиру). Натомість пропонує провести трубу через суміжний балкон (вхід до кватир на поверсі через спільний балкон). Балкон не утеплений, зі слів сантехніка взимку труба замерзне. Виходить ситуація, що провести трубу через свою ванну кімнату сусід не дозволяє, а через балкон її вести немає сенсу. Інших шляхів провести трубу від сусіда немає. На нашу скаргу з ЖРЕПа прийшла відповідь з пропозицією провести трубу знову ж таки через ванну кімнату сусіда. Хотілось би дізнатися процедуру оскарження дій сусіда у відповідних органах, а також які документи ці органи мають надати для подальшого звернення до суду.

Відповідь експерта:

Ви маєте право звернутися до суду з негаторним позовом на Вашого сусіда про зобов’язання його усунути перешкоди у користуванні спільним майном та надати дозвіл провести трубу через свою ванну кімнату.

Питання 5:

Як змусити батьків, які зловживають алкоголем сплачувати комунальні послуги, якщо квартиру вони мені подарували 4 роки назад, я в ній не проживаю, але прописана, і батьки прописані,ось уже 4 роки сплачую сама за всіх.

Відповідь експерта:

Єдине, що можу порекомендувати у Вашій доволі складній ситуації – звернутися до суду із заявою про розподіл особистих рахунків для сплати за спожиті комунальні послуги – тоді кожний член Вашої родини платитиме сам за себе за фактичний обсяг спожитих комунальних послуг, це дасть можливість усунути принцип «один за всіх».

Питання 6:

Хто повинен оплачувати заміну трійника під унітазом? Чи  входить його заміна в загальнобудинкові стояки?

Відповідь експерта:

Якщо унітаз знаходиться  в вашій квартирі, то він є Вашою власністю, тому, як правило, за це платить власник квартири і труби. Якщо трійник врізаний  в загально будинковий у (або міжповерховий) стояку, то його ремонт повинен входити в так звану «квартплату».

Від редакції:

Шановні користувачі порталу «У.К.»!
 
Якщо на ваші запитання, які ви ставили нашим експертам раніше, не були надані відповіді, обов'язково нагадуйте нам про них, та нагадуючи, не забувайте перечитувати усі публікації з циклу «Запитуйте – ми пояснимо», адже відповідь на ваше питання могла вже бути раніше.
 
Усі публікації циклу «Запитуйте – ми пояснимо» читайте тут.

 
Коментарі (0)