ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
Як вирішувати комунальні проблеми?
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Ігор Скоропад.
 
Питання 1:
 
Як створити ОСББ з орендованим приміщенням, яке є на балансі міської ради? Співвласники квартир можуть безоплатно отримати його на баланс ОСББ?
 
Відповідь експерта:
 
Жодного балансоутримання в ОСББ більше не існує. За нежитлове приміщення, що є у власності територіальної громади, і яке рахується на балансі міської ради, голосує його власник. Тобто уповноважена особа від міської ради. Якщо це допоміжне приміщення у будинку, то воно є спільною власністю всіх співвласників будинку.
 
Питання 2:
 
Нашому будинку 14 років, увесь цей час ми платили голові ОСББ готівкою за комунальні послуги. Наразі я не бажаю платити голові, а хочу укласти договори безпосередньо з постачальниками послуг. Прийшовши в тепломережу з'ясувалося, що я не можу укласти договір, оскільки мій дім не стоїть на бюджеті міста, а оформлений на юрособу. Ця юрособа і є наш голова ОСББ. Що треба зробити для того, щоб укласти договір із постачальниками послуг і платити гроші безпосередньо їм, а не голові? І взагалі, як це виходить, що будинок оформлений на нього? Я виходить не є господарем своєї квартири, а живу як винаймач квартири у голови.
 
Відповідь експерта:
 
Зверніться до свого правління ОСББ та ознайомтесь із Статутом. Якщо Статут суперечить Закону «Про ОСББ» - звертайтеся до суду із заявою про ліквідацію ОСББ.
 
Питання 3:
 
Чи можна створити ОСББ, перебравши на себе тільки частку послуг? Тобто водо-, тепло-, електропостачання залишити за існуючими постачальниками цих ресурсів із індивідуальними договорами мешканців будинку, а послуги КП ЖЕО (утримання будинку) перебрати до функцій ОСББ. Чи можна розбити перелік послуг ще більше (наприклад утримання ліфта та даху будинку, вивіз сміття залишити за КП ЖЕО), а інші пункти з утримання будинку покласти на ОСББ? Також, які дії при отриманні будинку на баланс ОСББ по відношенню ліфта та даху? Чи можна змусити КП ЖЕО привести ці об’єкти в ідеальний стан перед передачею на баланс ОСББ (будинку вже 23 роки.)?
 
 Відповідь експерта:
 
Так, все це можна зробити, за виключенням прийому будинку «на баланс» ОСББ та права змусити КП ЖЕО привести об’єкти в ідеальний стан.
 
Питання 4:
 
Будинок знаходиться на балансі ОСББ. Є ТОВ (яке надає послуги з утримання будинку та прибудинкової території). При створенні ОСББ у 2010 році на загальних зборах було прийнято рішення встановити тариф на утримання будинку 7 грн. Цей же тариф був зазначений у договорах на утримання будинку, який укладався з ТОВ. У грудні всі мешканці отримали повідомлення про розірвання договору і підписання нового, в якому тариф був встановлений на рівні 9 грн, при цьому новий договір явно відрізняється від Типового договору. Найсуттєвіше - з'явився пункт, згідно якого, мешканці повністю утримують всі ремонти будинку та обладнання. Підкажіть, чи має право ТОВ, без надання економічного обґрунтування зміни тарифу, встановлювати новий тариф? Чи повинен ТОВ погоджувати новий тариф із місцевим виконкомом?
 
Відповідь експерта:
 
ТОВ, яке є виконавцем послуги на утримання будинку та території, повинне затвердити тариф рішенням виконкому. Природно, перед цим ТОВ має провести збори, і можливо письмове опитування, з учасниками ОСББ з цього питання.
 
Питання 5:
 
Наш ЖБК буде перетворюватися в ОСББ 1. Чи можна додати в статут ОСББ наступне: За рішенням загальних зборів членами правління та ревізійної комісії не можуть бути члени сімей співвласників будинку, які зареєстровані в будинку і спільно проживають із співвласниками будинку. 2. Чи можна ЖБК зробити управителем будинку без створення ОСББ і що для цього необхідно?
 
Відповідь експерта:
 
У Законі встановлено, РК обирається з числа співвласників. Що стосується члена правління, то імперативної норми в Законі немає. Реєстрація та проживання не має значення. Співвласник може доручити представляти свої інтереси іншій особі, відповідно до норм Цивільного Кодексу.
 
Коментарі (0)