ГоловнаПублікаціїПитання експертуЯк вирішувати комунальні проблеми?

Як вирішувати комунальні проблеми?

Проблеми з «комуналкою»? Не знаєте, куди звертатися, якщо ваш ЖЕК не працює? Не хочете платити за неякісні послуги? Тоді читайте роз'яснення «України Комунальної».
знак питання
Новини по темі

Майже кожного дня споживачі послуг ЖКГ стикаються з проблемами комунального характеру. То водопровідники не хочуть ремонтувати кран, то не зрозуміло, звідки у рахунках за спожиті послуги з'являються астрономічні цифри. Якщо Вам це знайомо, експерти «У.К.» спробують допомогти знайти правильну відповідь, та проконсультують з юридичних та суперечливих питань.

На запитання відповідає експерт «У.К.» Андрій Осадчий.

Питання 1:

Я у період з вересня 2014 р. по жовтень 2015 р. брав участь в АТО, пільги оформив у листопаді 2015 р. Чи маю я прово на перерахунок «комуналки» за період перебування в АТО? Прописаний я і дочка, вона повнолітня, на неї пільги надаються чи ні?

Відповідь експерта:

Пільга надається з моменту звернення до комунального підприємства.

Житлово-комунальні послуги

75-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. м загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. м на сім'ю)  - п. 4 ч. 1 ст. 12 Закону про ветеранів війни

75-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання - п. 5 ч. 1 ст. 12 Закону про ветеранів війни

75-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення - п. 6 ч. 1 ст. 12 Закону про ветеранів війни

першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт жилих будинків і квартир цих осіб та забезпечення їх паливом - п. 14 ч. 1 ст. 12 Закону про ветеранів війни

одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п'ятого року після закінчення будівництва - п. 15 ч. 1 ст. 12 Закону про ветеранів війни

першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів по будівництву та експлуатації колективних гаражів, стоянок для транспортних засобів та їх технічне обслуговування, до садівницьких товариств, на придбання матеріалів для індивідуального будівництва і садових будинків - п. 16 ч. 1 ст. 12 Закону про ветеранів війни

Питання 2:

Підкажіть, якими документами регламентуються зобов'язання водоканалу щомісячного надсилання квитанції (платіжки) за воду? Наш водоканал такі платіжки взагалі не приносить. Контролери відмовля.ться, мовляв їх програма роздруковує платіжки в тому разі, якщо борг споживача понад 50 грн. Але якщо зараз людям нараховують субсидії, нам би хотілося бачити облік своїх оплат і заборгованостей кожен місяць. Так робить ТКЕ, облэенерго.

Відповідь експерта:

Згідно з п. 32 Правил надання послуг  з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення виконавець, серед іншого, зобов’язаний надавати споживачеві в установленому законодавством порядку інформацію про перелік послуг, їх вартість, загальну вартість місячного платежу, структуру тарифів,  нормативи (норми) споживання,  режим надання послуг.

Питання 3:

Підкажіть, будь ласка, як розраховується індекс інфляції на заборгованість за опалення та гарячої води за 2014 - 2015 роки? Сума заборгованості 3322.40 грн.

Відповідь експерта:

Для визначення індексу за будь-який період необхідно помісячні індекси, складові відповідний період, перемножити між собою. Індекси інфляції за 1, 2 і 3 місяці існування заборгованості склали 102,00%, 106,00%, 101,00% відповідно. Індекс інфляції ми можемо порахувати наступним чином:

2014    100,2    100,6    102,2    103,3    103,8    101,0    100,4    100,8    102,9    102,4    101,9    103,0    124,9
2015    103,1    105,3    110,8    114,0    102,2    100,4    99,0    99,2    102,3    98,7    102,0       

Питання 4:

Моя мати отримала у спадок квартиру від бабусі і подарувала її мені. Чи потрібно мені укладати договір про опалення, і яка процедура, якщо так?

Відповідь експерта:

Якщо Ви прийняли квартиру в дар від своєї мами, то Ви стали її повноправними власником, а відтак несете тягар утримання цього майна і всі обов’язки по сплаті комунальних послуг. Відтак, Вам з копією договору дарування та витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно потрібно звернутися в усі комунальні підприємства та переукласти договори на надання комунальних послуг на себе як на нового власника.

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
15 Лютого 2016 p. 20:38
На кожній квитації знизу жирним шрифтом надруковано: "Всі дані правої і лівої частин рахунку повинні збігатися". Водночас, "Київгаз" та "Євро-реконструкція" вже котрий місяць не дотримуються цього правила, тобто, зазначають дані лише у лівій частині рахунку, а права частина рахунку залишається порожньою. Робиться це, очевидно, навмисно з метою подальших шахрайств та зловживань, оскільки, дивлячись на праву частину рахунку, не зрозуміло, чому споживач заплатив ту чи іншу суму.
Коля Пухов
15 Лютого 2016 p. 21:15
"Укрпошта" бере додаткову плату (комісію) у розмірі 3 грн. за кожну квитанцію при оплаті електроенергії, телефону та газу, а "Ощадбанк" бере поки що комісію при оплаті газу. Коли нарешті закінчаться ці ганебні шахрайства?