ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійЯлту вирішили зробити найчистішим містом у державі

Ялту вирішили зробити найчистішим містом у державі

В одному з основних кримських курортів приступили до реалізації проекту «Ялта – найчистіше місто в Україні».

У Ялті в рамках широкомасштабного проекту «Ялта – найбільш благоустроєне місто в Україні» приступили до реалізації завдання зробити Ялту також найчистішим містом. Про це повідомляється на офіційному сайті міста з посиланням на міського голову Сергія Ілаша.

«Найближчими днями буде проведено конкурс серед фірм і підприємств, що здійснюють очищення міста від твердих побутових відходів. Ми хочемо, щоб у нас був роздільний збір, вивіз окремо побутового сміття, вивіз окремо великогабаритного сміття, щоб у нас крім перевантаження було ще сортування сміття», - сказав С.Ілаш.

За його твердженням, оскільки на полігон після сортування буде вивозитися на 20-25% менше, місто буде економити на стільки ж відсотків бюджетних коштів, які після цього можна буде спрямувати на поліпшення чистоти міста.

«У рік на очищення міста від сміття нам необхідно близько 13 млн грн. Якщо ми заощадимо 20-25%, то отримаємо на рік економію майже в 3 млн грн, які можна буде направити на поточні ремонти, закупівлю транспорту, на зарплату людям », - уточнив міський голова.

За його словами, на сьогоднішній день група «Альтфатер» вже запропонувала в комплексі вирішувати завдання по очищенню міста.

«Фірма пропонує в комплексі взяти на себе збір, вивезення та утилізацію сміття з установкою сортувальної станції. Якщо «Альфатер» вироблятиме всі роботи до перевантаження сміття і його ж сортування, а державне підприємство «Чисте місто», у якого є великовантажні машини, з перевантаження розвозить сміття по полігонах, то ми проблему всіх стадій очищення міста від сміття вирішимо», - сказав С.Ілаш.

За його словами, вже в найближчі два тижні до роботи з прибирання сміття приступить 3 нових машини.

«Ми закупили три нових самоскида, зараз йде оплата 750 тис. грн з бюджету, і думаю, що через пару тижнів ці три нових самоскида вийдуть на прибирання міста. Це велика допомога в пік сезону, і оновлення техніки буде продовжено», - уточнив градоначальник.

Він також висловив упевненість, що домогтися рішення амбітного завдання по чистоті міста сприятиме висновок 100% договорів з юридичними та фізичними особами на прибирання сміття та 100-я оплата за виконані роботи.

«На сьогодні укладено близько 90% договорів, що є своєрідною перемогою, і досягнута 80%-я оплата за надані послуги, пов'язані зі сміттям. Завдання – 100%-е укладення договорів в цьому році і 100%-я оплата », - підкреслив С.Ілаш.

Мер також відзначив важливість того, що в місті рахунки з оплати за прибирання сміття людям виставляються окремо, і вони не входять до рахунку за квартплату, як в інших регіонах.

«Ми розділили, щоб люди бачили, яку суму вони платять за вивезення сміття і що на цю суму робиться. Населення сьогодні платить за вивезення сміття від будинку до перевантаження 7,50 грн. Все інше, а це перевезення сміття на полігони, оплачує бюджет, що становить близько 90 грн за 1 куб. м. У результаті місто з бюджету у рік на збирання, вивезення, утилізацію витрачає 12,8 млн грн», - уточнив С.Ілаш.

Сьогодні у Великої Ялти немає свого полігону для утилізації ТПВ, тому вона змушена спочатку збирати сміття в одному місці, а потім після перевантаження, розводити по полігонах в інші міста Криму.

Існуючий раніше полігон ТПВ у селищі Гаспра був закритий п'ять років тому. В даний час на його місці ведеться рекультивація, яка виконана на 70%. Кінцеве завдання – створити екологічно чистий майданчик, що не буде нічим відрізнятися від заповідника, що перебуває там.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, в Ялті стартувала організація роздільного збору відходів в медичних, навчальних, рекреаційних та інших підприємствах міста. Проект роздільного збору сміття був впроваджений в центральній частині Ялти підприємством «Югекосервіс-1». У 2011 році підприємство придбало 56 контейнерів для збору цінних відходів на суму 95 тис. грн.

 

 
Коментарі (0)