ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняЕнергетичне співтовариство Києву не помічник

Енергетичне співтовариство Києву не помічник

Енергетичне співтовариство не має реальних механізмів, щоб допомогти Києву врегулювати спірну ситуацію з «Газпромом» про виплату штрафу в розмірі 7 млрд дол. за недобір газу згідно з контрактом.

Енергетичне співтовариство (ЕС) не може допомогти Києву в суперечці з «Газпромом» за недобір газу. У той же час, як відзначив директор Секретаріату ЕС Янез Копач у своєму ексклюзивному письмовому інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», офіційний Київ так і не звернувся за будь-якою допомогою в цьому питанні.

Коментуючи ситуацію, що виникла і пов'язану з нею критику з боку українського керівництва, Янез Копач знову повторив уже заявлену в листі на ім'я Президента України Віктора Януковича позицію: «Секретаріат готовий допомогти Україні у вирішенні проблем настільки, наскільки це можливо».

«У цьому контексті необхідно зазначити два аспекти: ми повинні бути формально залучені в процес (врегулювання суперечки - ред.) Компетентними українськими властями. З іншого боку, ми також обмежені і в наданні допомоги - ми не є інституцією з повноваженнями прийняття рішень і виконавчою владою, і навіть ще менше - для договірних відносин між Стороною договору і третьою країною», - пояснив він.

Директор Секретаріату особливо відзначив той факт, що робота ЕС «присвячена, головним чином, впровадженню вже прийнятого законодавства».

Читайте також: Газові проблеми України: з боку видніше

Відповідаючи на запитання, що саме зможуть зробити експерти ЕС у випадку, якщо офіційний Київ таки надумає звернутися із проханням про сприяння у спірній ситуації, Янез Копач сказав: «Основний обсяг роботи наших фахівців - це допомогти Стороні договору у сфері їх національного законодавства. Наші фахівці знають законодавство ЄС напам'ять. Хоча дев'ять Сторін договору (країни-члени ЕС - ред.) Дуже різні, але проблеми часто дуже схожі. Коротше кажучи, попрацювавши з іншими Сторонами протягом багатьох років, наші фахівці знають, де є вузькі місця, і напрацювали пакет хорошої практики, на яку можна спиратися».

Директор Секретаріату також констатував, що й у ЕС «є довгий список відкритих питань до Україні». «Це включає, серед іншого, перегляд існуючої моделі ринку газу, несправедливе і дискримінаційне поводження з інвесторами, зацікавлених у виробництві електроенергії з поновлюваних джерел енергії, шлях, яким потужності виділяються для транскордонної торгівлі електроенергією. Минулого тижня ми, наприклад, відкрили проти України справу за невиконання впровадження директиви про зменшення вмісту сірки у певних видах рідкого палива. Може бути, що відкриття цієї справи і буде шляхом для початку конструктивного діалогу з українською владою», - підкреслив Янез Копач.

 
Коментарі (0)