ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняГазові проблеми України: з боку видніше

Газові проблеми України: з боку видніше

Європейське Енергетичне співтовариство не захищає Україну як члена спільноти, підтвердженням цьому може слугувати відсутність реакції спільноти на конфлікт між «Газпромом» та «Нафтогазом»

Європейське Енергетичне співтовариство фактично не реагує на дискримінаційні дії Росії щодо України. Таку точку зору висловив виданню «Главред»  секретар Експертної ради з питань ринку природного газу Леонід Уніговський.

«Я маю на увазі зниження обсягу транзиту газу через нашу ГТС. Якщо згадати, то Росія навіть заявляла про зведення до нуля обсягів транзиту. Це є дискримінацією і утиском інтересів України, і в цьому плані ні країни Енергетичного співтовариства, ні органи управління співтовариством ніяк не реагували», - заявив пан Уніговський.

Він також вважає, що рахунок «Газпрому» на 7 млрд дол за недобір газу – це ще одне промовисте підтвердження тому, що Енергетичне співтовариство не захищає належним чином інтереси членів співтовариства.

У свою чергу незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін зазначив, що Євросоюз демонструє політику невтручання у відносини між Україною та Росією.

Читайте також: Конфлікт підігрітий газом

«Європейське Енергетичне співтовариство на сьогодні – це лише обов'язки для України. «Газпром» придумує все нові й нові загрози, а Енергоспільнота практично мовчить, ми не отримуємо його підтримки. Євросоюз не хоче сваритися з Росією і демонструє політику невтручання», - заявив експерт.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич також вважає, що після виставлення «Газпромом» рахунків «Нафтогазу» з боку Європи могла б з'явитися заява на підтримку України.

«Висловити своє ставлення, підтверджуючи, що в цьому питанні Україна та Європа «в одному човні», наприклад, що «Газпром» веде неадекватну політику по відношенню до України, ЄЕС могло б, але цього не сталося», - зазначив пан Марунич.

Однак Україна, як член ЄЕС, всте таки має підстави розраховувати на підтримку, оскільки це визначено договором про приєднання, вважає експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко.

Читайте також: Україна шукає лояльних газотрейдерів

«У складних питаннях, які зараз стоять перед Україною, пов'язаних із забезпеченням транзитного статусу, будівництвом обхідних газопроводів, звичайно ж Україна могла б розраховувати на підтримку європейських структур, у тому числі і Європейського Енергетичного співтовариства», - сказав Сергій Дяченко.

Нагадаємо, нещодавно Президент Віктор Янукович заявив, що Україна не задоволена рівнем співпраці з Європейським енергетичним співтовариством, оскільки ця організація часто не враховує точку зору нашої держави.

Як приклад, він навів ситуацію, коли окремі держави Європейського Союзу підписали документи щодо будівництва «Південного потоку», які у свою чергу негативно відображаються на інтересах України. При цьому, за словами голови держави, точка зору України врахована не була.

 
Коментарі (0)