ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаЕнергоефективність у масовому утепленні будинків

Енергоефективність у масовому утепленні будинків

Наразі 10 млн квартир в українських багатоповерхівках не мають належного коефіцієнта енергоефективності.

Наразі 10 млн квартир в українських багатоповерхівках не мають належного коефіцієнта енергоефективності. Про це сказав експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

На питання: «У яких обсягах в Україні застосовують енергозберігаючі технології», експерт відповів:

«Якимось чином, певною мірою застосовуються, але, звичайно не так, як потрібно. У ситуації, яка складається сьогодні з вартістю енергоносіїв, газу, нафти, такого застосування недостатньо. У глобальному  плані маємо державний підхід, який має бути комплексним та системним. По-перше, треба домогтися приведення тарифів до економічно-обгрунтованого рівня. Це є одним із заходів енергозаощадження, адже якщо людині треба буде платити більше за електроенергію, вона буде думати про те, яким чином зекономити. Але суто цим питання, звичайно, не вирішиться, - треба впроваджувати масове утеплення будинків, займатися ремонтом і заміною теплотрас. І плюс до цього – впровадження альтернативної енергетики. Тобто потрібен комплекс, адже за умов зосередження на якомусь окремому пункті, ми нічого не доб’ємось. Ну і зрозуміло, що програма має бути розрахована не на один рік, адже відразу нічого не відбудеться.

Читайте також: Від енергетичної кризи врятує економічність

Окрім цього, наразі є проблема зі старими будинками, які були побудовані у 70-80 роки, так звані «чешки». Тоді ще ніхто не зважав на енергоефективність та заощадження. І от саме з ними наразі треба щось робити, тому що вони тягнутимуть увесь процес донизу і ми знову і знову повертатимемось до цих питань, допоки щось не вирішимо. На сьогодні десь 10 млн квартир у багатоповерхівках не мають належного коефіцієнта енергоефективності», - зазначив Валентин Землянський.

Разом із цим певної економії допоможуть досягти різні енергозберігаючі лампи, прилади, домашня техніка класу А+. Але це більш індивідуальне питання, адже глобальної проблеми у масштабах країни вони не вирішать.

«На побутовому рівні це питання кожної родини і кожного дому, адже люди самі розраховують, яку техніку вони можуть придбати. Питання також у тому, що держава має заохочувати людей використовувати такі електроприлади шляхом надання якихось преференцій. Але це побутовий рівень, кожен із заходів, про які ми говоримо, сам по собі питання не вирішує.

Зрозуміло, що у нових будинках, які споруджуються сьогодні, безумовно використовуються останні технології, енергозберігаючі матеріали, тут питань немає. Це житловий фонд, який почали будувати з «нульових» , саме тоді почали використовувати принципи автономних котелень, енергозберігаючих матеріалів і таке інше», - підкреслив експерт.
Окрім приведення до необхідного рівня коефіцієнта енергоефективності житлового фонду, Україна має задуматись над більш активною роботою над впровадженням та використанням альтернативної енергетики.

Читайте також: «Альтернативний» не означає «кращий»

«Європа виходить на рівень застосування альтернативної енергетики по Програмі 20-20-20, тобто 20% енергетики має  бути альтернативною до 20 року. А в Україні зараз, окрім сонячної енергетики, яка сьогодні розвивається, говорити про застосування ще якихось альтернативні видів енергетики, достатньо важко. Це впроваджується, але досить повільно і це не ті темпи, яких потребує країна, що намагається захистити свою енергонезалежність і позбутися залежності щонайменше від Росії у питаннях постачання енергоносіїв», - зазначив Валентин Землянський.

За матеріалами: УНН

 
Коментарі (0)