ГоловнаКоментаріКоментаріВід енергетичної кризи врятує економічність

Від енергетичної кризи врятує економічність

Українським житловим фондом витрачається на 30% більше енергоносіїв, ніж німецьким.

Українським житловим фондом витрачається на 30% більше енергоносіїв, ніж німецьким. Про це повідомив в.о. директора енергетичних программ Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Найбільш ефективним на сьогодні у питаннях енергетики є розвиток проектів з енергозбереження та енергоефективності, адже вони дають найшвидшу і найкращу віддачу, найбільші капіталовкладення. Спочатку треба займатись саме цим, і лише у другу чергу думати про альтернативні джерела. Щодо коефіцієнту енергоефективності, то по різним регіонам ситуація різна, але у середньому український житловий фонд витрачає на 30% більше палива, порівняно з, наприклад, Німеччиною», - сказав Володимир Омельченко.

Україні не слід очікувати стрімкого розвитку альтернативних джерел, за якими, на думку деяких експертів, є майбутнє енергетики, адже вони є у декілька разів дорожчі за традиційні енергоносії.

Читайте також: «Зелені гроші врятують теплоенергетику»

«Не потрібно сильно сподіватись, що Україна досить швидко розвине альтернативну енергетику. Так, в останні декілька років вона досить активно розвивається, але їх вартість у 3-5 разів вища, ніж звичайних. І все це лягає на споживачів і промисловість, адже вони розвиваються на штучній основі за рахунок штучних завищених тарифів. Тобто альтернативна енергетика - це такий собі приватний бізнес за рахунок усього суспільства.  Наша енергетика і так низькоконкурентна, а альтернативні види будуть лише додатковим тягарем. Звичайно, від цього неможна відмовлятись взагалі, але в той же час потрібно вибрати якийсь оптимум між необхідністю знижувати залежність від звичайних енергоносіїв і вартістю альтернативних, бо Україна на сьогодні фактично не здатна їх розвивати таким чином, як Німеччина чи Данія», - зазначив експерт.

Аби розставити усе на свої місця і точно визначити, який саме вид енергетики буде для нашої країни найбільш прийнятним, необхідно створити умови для між паливної конкуренції.

Читайте також: «Альтернативний» не означає «кращий»

«В першу чергу необхідно створити умови для конкуренції на енергетичних ринках, а також інвестиційний клімат, аби інвестори могли безпечно вкладати серйозні гроші в українську енергетику. Штучно розвивати якийсь певний вид палива чи нетрадиційні джерела енергії це непогано, але треба чітко розуміти, що альтернативні види енергії на сьогодні є набагато дорожчими, ніж звичайні. Їх розвитком займаються лише достатньо забезпечені країни, а нам не потрібно штучно підтримувати одні види енергії за рахунок інших. А найкращим варіантом є звичайно створення міжпаливної конкуренції, яка б виявила найбільш конкурентно спроможні види палива», - підкреслив Володимир Омельченко.

Джерело: УНН

 
Коментарі (0)