ГоловнаПублікаціїАналітика Євро-2012: Прокуратура б'є «штрафний»

Євро-2012: Прокуратура б'є «штрафний»

Вже минуло два роки, як Україна приймала чемпіонат Європи. Без зловживань при його підготовці не обійшлося. Ще під час підготовчого періоду у Львові говорили про зловживання щодо будівництва об'єктів до «Євро-2012». Не стихають розмови і зараз.

Щоб пролити світло на справу з привласнення коштів, «У.К.» звернулася до прокурора Львівської області Миколи Гошовського. Як зазначив пан Гошовський, «після проведення перевірки по об’єктах будівництва до «Євро-2012», було виявлено розкрадання державних коштів на суму 50 млн грн. При цьому половина із зазначеної суми — це завищена вартість виготовлення проектно-кошторисної документації».

У матеріалах слідства зазначено — перевірка щодо будівництва Львівського аеропорту ім. Данила Галицького продовжується. Наразі виявлено розкрадань на суму 4 млн грн. Аналогічна ситуація й стадіоном «Арена Львів», перевіркою встановлено розкрадань теж на 4 млн грн. Загалом, на будівництво всіх об’єктів для проведення чемпіонату Європи у Львові державою було виділено 8,2 млрд грн.

Як стверджує Микола Гошовський, «половину вкраденої суми привласнили на початку будівництва. Зокрема, під час виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва стадіону «Арена Львів». Вартість виготовлення вказаного документу завищена на 25 млн грн. Перевірка наразі триває».

Позиція учасників будівництва

А поки триває слідство, донецька фінансово-промислова група (ФПГ), що здійснювала будівельні роботи на об’єктах «Євро-2012» стверджує, що їм заборгували за виконання робіт 437 млн грн. І в цьому питанні прокуратура також має намір розібратися. Адже, за словами Миколи Гошовського, аеропорт та стадіон не були здані повністю в експлуатацію. Тому на його думку необхідно провести ревізію бухгалтерської документації. «Об’єкти навіть не здали в експлуатацію, а будівельниками ми винні», — зауважив пан Гошовський.

Читайте також: Негода забрала світло у Львівської області

Окрім донецької ФПГ, сплатити борг також за об’єктами «Євро-2012» просять львівські структури. Як заявив начальник ГУ МВС України у Львівській області Дмитро Загарія, нещодавно до нього звернулися представники підприємства «Західшляхбуд» з міста Стрий Львівської області. Зі слів головного міліціонера Львівщини, «в період з 2008 року працівникам вказаного підприємства заборгували заробітну плату в розмірі 2 млн 380 тис. грн». Трудовий колектив наполягає на виплаті боргу за зведені мости, з яких чотири навколо Львова, і які будувалися саме до «Євро-2012». Зазначимо, що про схеми розкрадання бюджетних коштів наголошує не один рік не тільки трудовий колектив «Західшляхбуд», але й громада Львова.

Попередні спроби розслідування справи

Деякі факти щодо зловживань під час будівництва об’єктів «Євро-2012» свого часу силовики вже намагалися довести. Так, зокрема в жовтні 2010 року ГУ МВС України у Львівській області порушило кримінальну справу стосовно службових осіб Львівської міської ради. Останні заплатили 38 млн грн за розробку проектно-кошторисної документації для стадіону «Арена Львів» австрійській фірмі «ALPINE BAU GMBH». Між тим Державна фінансова інспекція України встановила, що реальна вартість проекту становить лише 13,37 млн грн. Таким чином виявлено перевитрату в сумі 24,63 млн грн. А вже згодом слідство довело, що вартість проекту згідно висновків будівельно-технічної експертизи становить і того менше — 12,73 млн грн.

Для будівництва стадіону «Арена Львів» органи львівського місцевого самоврядування залучили 250 млн грн власних коштів та 100 млн грн кредитних, що були використані на початку будівництва.

Повертаючись до теми слідства, як і за попереднього, так і за того, що триває нині, експерти схиляються до думки, що ретельної перевірки потребує бухгалтерська документація. Адже занепокоєння викликає розробка ескізних проектів будівлі стадіону. Проте знайти цей важливий доказ сьогодні не так легко. Адже в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року у Львові понад тисячі осіб захопили приміщення ГУ МВС України та СБУ у Львівській області, міськуправління Львова, обласну прокуратуру, Франківський та Галицький райвідділи міліції. Мітингувальники знищили значну частину кримінальних справ, відправляючи у вогонь папки з важливою документацією.

Рішуча позиція влади

І все ж, на думку депутата Львівської міськради Юрія Кужелюка, при великому бажанні прокуратура може встановити всі факти, а також бухгалтерську документацію. Пан Кужелюк зазначив, що особисто ще в 2010 році наполягав на звітності від міської ради перед депутатським корпусом за вартість кошторису стадіону. А замовляли кошторис саме працівники міськради Львова.

Читайте також: Львівські трамваї курсують за зміненими маршрутами

Правоохоронці ж у свою чергу наразі намагаються відновити пошкоджену інформаційну базу кримінальних справ. У розмові з кореспондентом «У.К.» Дмитро Загарія підтвердив, що нині триває ревізія справ. Вогнем знищено багато з них, зокрема тих, де фігурує розкрадання бюджетних коштів при будівництві об’єктів до «Євро-2012». Багато справ вдалося відновити завдяки електронним носіям інформації. Потрібен час аби розібратися у всьому.

Що ж, тверда позиція Дмитра Загарія дає нам надію, що справа таки буде доведена до логічного завершення і слідство встановить всі факти розкрадання бюджетних коштів та покарає винних осіб. Та скільки часу треба щоб розплутати клубок зловживань ніхто наразі не скаже. Тож «Євро-2012» по-львівськи триває…

 
Коментарі (0)