ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаЄвропа профінансує енергетичну економію

Європа профінансує енергетичну економію

Європейські кошти будуть спрямовані на реалізацію енергоефективних проектів в сфері комунальної теплоенергетики та до бюджетних установ.

Зростання цін на традиційні види палива змушує український уряд та бізнес впроваджувати заходи з енергозбереження. Але під час реалізації проектів з енергоефекивності як посадовці, так і учасники ринку стикаються з цілим колом проблем, основною з яких є висока вартість енергоефективних технологій. За умови, що державний бюджет не може передбачити такі видатки, Україні доводиться звертатися до механізмів фінансової підтримки, таких як гранти та позики міжнародних фінансових інститутів або банків.

Український уряд залучив 31 млн євро бюджетної підтримки Європейського Союзу, повідомив 29 травня в ході  III Європейсько-Українського Енергетичного Дня голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Микола Пашкевич. Нагадаємо, що ця конференція була організована компанією Conference House за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ та медіа-партнерстві ІА «Україна Комунальна».

Читайте також: Енергоефективність в кредитних руках

Європейські кошти будуть спрямовані на реалізацію енергоефективних проектів в сфері комунальної теплоенергетики та до бюджетних установ. За словами пана Пашкевича, отримані кошти ще у грудні минулого року були конвертовані у національну валюту, наразі відповідно Закону «Про державний бюджет» вони знаходяться на спеціальному рахунку держказначейства у сумі 324,8 млн грн. Цей грант буде спрямований на проекти  зі зменшення обсягу технологічних витрат і втрат енергоресурсів, на модернізацію обладнання та впровадження новітніх енергоефективних технологій у зазначених сферах.

Микола Пашкевич також зауважив, що на реалізацію енергоефективних проектів в бюджеті поточного року держава передбачила 119, 3 млн грн із загального фонду. «Разом – 444,1 мільйонів гривень або ж 56% коштів Державної цільової економічної програми з енергоефективності та енергозбереження України», - пояснив посадовець. - Наразі документація щодо розподілу коштів уже знаходиться на розгляді в Міністерстві юстиції. Після її затвердження урядом, зазначені кошти будуть направлені на реалізацію проектів».

Читайте також: ТРУБне задубіння

Проте банкіри також впевнені, що енергоефективність – це сфера в якої можуть працювати українські фінансові установи. «Ми з 2007 року співпрацюємо по фінансуванню енергоефективних проектів з Європейським банком реконструкції та розвитку, урядами Австрії та Швеції. І на сьогодні для всіх відділень нашого банку позики, які спрямовані на реалізацію заходів зі збереження енергії вже стандартний кредитний продукт», - розповів учасникам конференції керівник управління програм МФО (міжнародних фінансових організацій) АО «Укрексімбанк» Сергій Худіяш.

За його словами, банк вже інвестував в енергоефективність приблизно 250 млн доларів, та ще на 80 млн доларів – відкрито різних кредитних ліній. «Основна проблема в реалізації проектів по енергозбереженню – це переконати клієнта в тому, чому це треба робить. Нажаль, в Україні ще не всі підприємці це розуміють», - зазначив банкір.

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)