ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГЄвропейці гадають на підвищення тарифів в Україні

Європейці гадають на підвищення тарифів в Україні

В ЕС впевнені, що просте підвищення комунальних тарифів не вирішить проблем житлово-комунальної галузі України, якщо це не буде підкріплено реформами.

Директор секретаріату Європейського енергетичного співтовариства (ЕС) Янез Копач вважає, що просте підвищення комунальних тарифів не вирішить проблем галузі, якщо це не буде підкріплено реформами, - інформує «Дзеркало Тижня».

«Коли Словенія, моя рідна країна, думала про вступ до Європейського енергетичного співтовариства, існувала проблема в енергетичній сфері, але не з газом, як в Україні, а з нафтою, оскільки багато домогосподарства в якості основного палива використовували мазут», - сказав директор секретаріату ЕС.

За його словами, багато хто був проти вимог ЕС, але потім домогосподарства переконалися в ефективності прийнятих заходів, переставши переплачувати за паливо: громадяни побачили, що їхні платежі за енергоносії зменшуються на 2% щорічно.

«Був введений спеціальний податок, який перераховувався до Екофонду, потім ці кошти були спрямовані на програму переходу на альтернативну енергетику та енергозберігаючі технології», - сказав пан Копач.

Читайте також: Українцям загрожують нові тарифи на газ та електроенергію

При цьому Янез Копач зазначив, що для України просте підвищення тарифів не є панацеєю і не вирішить проблеми комунальної галузі. За його словами, соціально незахищені верстви українського суспільства повинні отримувати адресні субсидії на відплату комунальних послуг, проте не можна покривати ці витрати за рахунок інших споживачів.

Нагадаємо, за результатами опитування «України Комунальної», переважна більшість (77%) респондентів проти проведення економічного обгрунтування тарифів ЖКГ. Зокрема, 32% - відповіли, що перш ніж говорити про економічне обгрунтування, потрібно оприлюднити структуру тарифу на кожну послугу, 24% - переконані, що тарифи і так серйозно завищені і їх потрібно знижувати, 21% - вважають, що прикриваючись цим формулюванням, влада хоче змусити населення віддавати їм ще більше грошей. Поряд з цим, варто відзначити, що 19% опитаних бачать доцільність у проведенні економічного обгрунтування тарифів ЖКГ лише за певних обставин. Так, 8% з них відзначають, що згодні на підвищення тарифів ЖКГ, якщо їм підвищать заробітну плату, 5% - згодні, якщо це не призведе до різкого підвищення вартості послуг, 4% - погоджуються, адже підприємства ЖКГ повинні розрахуватися з боргами за газ та електроенергію, 2% - не мають нічого проти, якщо окупність собівартості послуги не призведе до збільшення тарифів. Решта (4%) опитаних виявилися байдужими до поставленого питання, оскільки 2% з них зізналися, що не платять за житлово-комунальні послуги, 1% - прокоментував свою байдужість, отриманням субсидії і ще 1% взагалі не має уявлення про що йдеться.

 
Коментарі (0)