ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГКабмін не визначився з підвищенням тарифів на газ

Кабмін не визначився з підвищенням тарифів на газ

Наразі Міністерство фінансів не може назвати нові ціни на газ та опалення для населення. Кажуть – їх, перш за все, має визначити НКРЕКП, яка є незалежним регулятором.

У Міністерстві фінансів заявили, що поки не можуть назвати рівень підвищення тарифів на газ та опалення, адже його, перш за все, має встановити НКРЕКП, яка є незалежним регулятором. Про це сказала Міністр фінансів Наталія Яресько в інтерв’ю «ВВС Україна».

«Перш за все, рівень самого підвищення ми не можемо зараз сказати, тому що це, передусім, є рішення НКРЕ, яка є незалежним регулятором. Очевидно, що є передбачення у програмі (співпраці з МВФ – ред.), але воно не є кінцевим варіантом. Тобто конкретно, скільки це буде, я не можу сказати», – сказала пані Яресько.
 
На питання, чому голова Нацбанку Валерія Гонтарєва заявила, що ціна на газ для населення виросте на 280%, а на опалення – на 66%, пані Яресько відповіла: «Не знаю, це питання до пані Гонтаревої. Те, що це буде значне підвищення, очевидно. Але я би хотіла повернутися до субсидій. Треба розуміти, що ми виділяємо 12,5 млрд грн додаткових субсидій до тих, що були в бюджеті. Тобто, в цілому передбачено десь 24 млрд грн».
 
За словами голови Мінфіну, субсидії ідуть малозабезпеченим верствам населення, щоб зменшити тягар підвищення тарифів. 
 
«Я впевнена, що велика частина населення отримає субсидії. Та частина населення, про яку Ви, можливо, говорите, - середній клас, який не отримає субсидій, але відчуватиме це підвищення, вони відчують це тільки наприкінці цього опалювального сезону. Вони матимуть ціле літо для того, щоб робити все, що можливо, щоб зменшити споживання. Саме у цьому є частина того ефекту, що ми хочемо досягти. Бо ми хочемо, щоб ми стали більш енергоефективними, як країна, як суспільство. І у такий спосіб зменшили нашу залежність від імпорту», – заявила пані Яресько.
 
Міністр висловила сподівання, що населення повністю розуміє, що залежність України від сусідів, особливо Росії, не варта тої ціни, яку ми платимо за газ зараз.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», голова Національного банку України Валерія Гонтарєва в ході 11-ї інвестиційної конференції компанії Dragon Capital заявила, що Україна узгодила з МВФ підвищення тарифів на газ на 280%, на тепло - на 66%. 
 
В свою чергу, експерти відзначають, що різке підняття цін на житлово-комунальні послуги потягне ЖКГ до дна. З новими тарифами громадяни просто перестануть оплачувати рахунки. 
 
Примітно, що екс-Міністр ЖКГ Олексій Кучеренко в інтерв'ю «Україні Комунальній» заявив, що сьогодні формування тарифів є непрозорим. Немає процедури доступу до всіх первинних документів в тарифах природних монополій та первинних ринків. Всі законспіровані. І це створює атмосферу тотальної недовіри до тарифів.
 
Коментарі (1)
Sergiy
23 Лютого 2015 p. 11:22
Як все запущене! Підвищуємо на першому етапі мінімум в два рази,але тільки з інвестскладовою для встановлення квартирного обліку і для приватного сектору ,у якого вони відсутні.Щоб газопостачальник швидко їх встановлював,дозволяємо йому застосовувати такі тарифи після встановлення обліку.Тим хто вже встановив в приватному секторі, запускаємо законодавчий механізм (ЕСКО)який треба негайно прийняти.Що дозволить в приватному секторі зменшити споживання.А хатиночки крутих перевіряємо на предмет не введеного в експлуатацію житла і знаходимо споживання або без обліку,або по заниженим тарифам.І маємо додаткові гроші.