ГоловнаВибір редакціїВодопостачанняКиївводоканал сподівається знизити собівартість послуг

Київводоканал сподівається знизити собівартість послуг

Нова методика формування тарифів дозволить залучати інвестиції та у довгостроковій перспективі знижувати собівартість послуг.

Про це заявив директор стратегічного планування та розвитку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, Дмитро Арлачов, - інформує прес-служба «Київводоканалу».

Принципи нової методики базуються на довгостроковому плануванні. Зміна тарифу відбувається поступово впродовж декількох регуляторних періодів, тривалістю 3-5 років.

«Розроблена методика тарифоутворення стимулюватиме природні монополії підвищувати ефективність роботи та зменшувати вартість виробництва послуг, адже впродовж першого регуляторного  періоду, тривалістю три роки, всі  зекономлені кошти зараховуватимуться у прибуток підприємства», - пояснює Дмитро Арлачов.

Планується, що наступні регуляторні періоди дозволять  поступово знижувати тариф на послуги водопостачання та водовідведення. Таким чином переваги нової системи відчують не тільки виробники, а й безпосередньо споживачі послуг.

«Наразі спільно із Нацкомісією  відбувається теоретичне відпрацювання даної методики на цифрах живого підприємства – ПАТ АК «Київводоканал». Зрозуміло, що для її практичного впровадження необхідно вирішити низку складних питань, зокрема можливість залучення інвестицій та підняття рентабельності власного капіталу підприємства, яка на сьогодні є негативною. Також необхідно пам’ятати, що методика розрахована на довгострокові перспективи, і відчути перші результати споживачі зможуть лише з початком другого регуляторного періоду, тобто через три роки після остаточного впровадження принципів стимулюючого тарифоутворення», - зауважила перший заступник Генерального директора ПАТ «АК «Київводоканал» з економіки та фінансів Ганна Циганок.

Наразі методика формування тарифів на водопостачання та водовідведення знаходиться на етапі юстування, після чого її узгодження має відбутись в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, а також в Міністерстві економіки України.

 
Коментарі (0)