ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГКМУ не може розприділити гроші між «Нафтогазом» і населенням

КМУ не може розприділити гроші між «Нафтогазом» і населенням

У 2015 році урядом передбачені дотації на сотні мільйонів доларів «Нафтогазу». В Мінсоцполітики вважають, що держава повинна виділяти гроші населенню, а не НАКу.

У Мінсоцполітики вважають, що держава повинна дотувати населення, а не НАК «Нафтогаз». Про це заявив очільник Міністерства соціальної політики Павло Розенко.

«Нам треба змінити ідеологію і філософію сплати за житлово-комунальні-послуги. Очевидно, що дотуватися повинен не «Нафтогаз», а повинна дотуватися людина. Та людина, яка заможна, очевидно, в стані заплатити нормальну ціну на газ і держава не повинна дотувати свою ціну на газ через «Нафтогаз», як робиться це зараз», - сказав Міністр.
 
Очільник відомства наголошує, що підвищувати ціни на газ для населення та житлово-комунальні послуги неможливо без суттєвого реформування системи адресного надання соціальної допомоги, зокрема субсидій. 
 
«Насамперед будуть зняті штучні бар’єри і ті критерії, які, на мій погляд, є несправедливими», - сказав пан Розенко.
 
Міністр соціальної політики пояснив, що раніше до доходу родини враховувалась наявність паю та автомобіля. «Але ми прекрасно розуміємо, що реальні прибутки від земельних ділянок мало хто отримує, а автомобіль для представника малого чи середнього бізнесу – це не розкіш, а засіб для існування», - зазначив він . 
 
Пан Розенко підкреслив, що для оформлення субсидій не треба буде стояти у черзі в управлінні соцзахисту і відповідні документи можна буде відправити поштою. «Це буде одна сторінка заяви на отримання субсидії і одна сторінка декларації, де зазначатимуться лише реальні доходи сім’ї. Ми уникнемо черг і значно покращимо систему і якість надання послуг», - наголосив Розенко.
 
Нагадаємо, уряд пообіцяв оприлюднити новий підхід до отримання пільг і субсидій. Кажуть, що він буде «простий, швидкий і ефективний». 
 
 
«Зміна тарифів повинна супроводжуватися широкою програмою соціальної допомоги. Уряд виділяє 12,5 мільярдів гривень на надання пільг і субсидій малозабезпеченим верствам населення як компенсацію від зміни цін і тарифів», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк 
 
Нагадаємо, раніше Міжнародне рейтингове агентство  Fitch Rating підтвердило рейтинг «Нафтогазу» на переддефолтному рівні «CCC». Спеціалісти агентства порахували, що в 2015 році дефіцит «Нафтогазу» складе близько 4 млрд дол, хоча урядом поки передбачені дотації лише на 1,9 млрд дол.  
 
При цьому, Кабмін планує скоротити фінансування «Нафтогазу» майже на 6%. Попередні ж роки КМУ завжди лише збільшував фінансування НАКу.
 
Коментарі (1)
Sergiy1
17 Лютого 2015 p. 09:02
Правильно думає Мінсоцполітики,але мало пише і приймає нормативно-правових документів. Адресна допомога готівкою працює ідеально, якщо є нормативно- правова база щодо примусу до оплати за спожиті енергоносії- це перше. Друге- споживач(власник) заплатив ,отримав чек і в банку отримав різницю. Якщо держава не перерахувала банку субсидії, пільги -то платять страхові фонди які створює держава.