ГоловнаПублікаціїАналітика Коли комунальні послуги рахуються попунктно

Коли комунальні послуги рахуються попунктно

Встановлення індивідуальних приладів обліку - не тільки інструмент, що дозволяє платити по факту за споживані ресурси, але і можливість регулювати параметри тепла і води.
У багатоквартирному будинку для власників житлових і нежитлових приміщень, підключених до системи центрального опалення та водопостачання, необхідно вести облік споживання ресурсів за допомогою приладів (вузлів обліку). Встановлення індивідуальних теплових пунктів - не лише інструмент, що дозволяє платити по факту за споживані ресурси, але і можливість регулювати параметри тепла і води, що подаються, а відповідно, відстоювати інтереси споживача послуг перед підприємствами-постачальниками ресурсів.
 
Експерти прогнозують економічний ефект цих заходів для споживачів до 20%, але він не завжди досяжний, оскільки прилади обліку фіксують тільки показник справжнього споживання ресурсів.
 
Загальнобудинковий вузол обліку в межах точності, позначеної на приладі, вираховує, скільки гігакалорій теплової енергії або кубометрів води споживає багатоквартирний будинок, в залежності від обсягу і температури теплоносія. Чому різниця між фактичним обсягом спожитих ресурсів і тим, який був закладений в проект за нормативом або за розрахунковою потужністю, може виявитися не на користь споживача?
 
По-перше, норматив був розрахований для типових будинків і припускав їх належну експлуатацію. Але насправді два однакових житлових будинки можуть споживати тепло по-різному: в одному подбали, щоб тепло не йшло з дому, в іншому - енергозбереження організовано абияк.
 
По-друге, втрати тепла можуть відбуватися через те, що з роками будинок занепадає, і теплоізоляційні властивості конструкцій, а також якість внутрішніх водопровідних мереж - змінюються.
 
По-третє, теплопостачальні організації на початку (у жовтні) і наприкінці опалювального сезону (у квітні) «годують» споживача теплом насильно, хоче він того чи ні. Особливо, якщо на будинкових теплових пунктах встановили регулювальні засувки і вручну регулюють подачу тепла наскільки це можливо.

Проблеми обліку

Основні проблеми організації комерційного обліку тепла пов'язані з тим, що мережі теплопостачання спочатку створювалися без розрахунку, що споживач коли-небудь почне вести облік теплоносія, а не користуватися усередненими нормативами.
 
Першим кроком по шляху до диференційованого обліку стало затвердження нормативів споживання теплової енергії залежно від класифікаційної групи багатоквартирних житлових будинків. Крім того, за останні роки на ринку з'явилися вітчизняні прилади обліку з поліпшеними технічними характеристиками, які відрізняються за типом дії, вартості, умов монтажу, діапазону вимірювань. Такі витратоміри покликані забезпечити більш точні характеристики споживаного тепла.
 
Судити про виграш для споживача щодо перших підсумків переходу до обов'язкового комерційного обліку можна, проте якщо їх установка в системах холодного водопостачання дає результати, і фактичне споживання води знизилося в порівнянні з нормативним, то щодо теплової енергії ефект не такий очевидний, оскільки спочатку порівняти результати з нормативним споживанням складно: споживання тепла змінюється залежно від температури за опалювальний період, а зима може бути і теплою, і холодною. Для достовірної статистики ці системи треба експлуатувати три роки. З іншого боку, плюси погодного регулювання - в більш рівномірному розподілу тепла по будинку і зменшенні теплоспоживання в міжсезоння, коли починається переопалення.
 
Для будинків з паралельним підключенням, а також для одиночних або кінцевих будинків проблема обліку теплоспоживання має просте рішення, але забезпечення комерційного обліку на транзитних будинках пов'язано з певними труднощами.
 
У цих випадках, за підрахунками фахівців, відносна похибка вимірювання теплової енергії теплоносія при різницевих вимірах в залежності від величини розбору тепла може досягати 20%.
 
Перехід від послідовної до паралельної схеми підключення практично неможливий або вимагає значних витрат. Рішенням може бути встановлення вузлів обліку на вході і виході теплотраси, що означає додаткові витрати для власників. Якщо найближчий до джерела теплопостачання будинок починає регулювати подачу тепла і менше забирати його при переопаленні, то решта будинків отримають тепла ще менше.
 
Необхідність регулювання теплоспоживання виникає тоді, коли будівля отримує надмірну кількість теплової енергії. Така ситуація має місце для окремих будівель, для яких при проектуванні були некоректно визначені теплові втрати, а також для багатьох будівель при переопаленні.
 
Для обліку тепла використовується комплект приладів, що включає в себе певний набір датчиків - витрат, температури, тиску, а також теплообчислювач. Для закритих схем теплопостачання, застосовуваних у Європі, кількість теплоносія, отримана споживачем по подаючому трубопроводу, дорівнює кількості теплоносія, повернутого по зворотному трубопроводу.
 
Тому для вимірювання витраченої теплової енергії необхідно провести одне вимірювання витрати теплоносія в первинному контурі теплообмінника і два виміри температур теплоносія - в подаючому і в зворотному трубопроводах.

Особливості у порівнянні

В українських умовах, де використовується переважно відкрита схема теплопостачання, для визначення витраченої теплової енергії необхідно провести дві пари вимірювань витрат і температури теплоносія і обчислити їх різницю. При цьому похибка отриманої величини завжди буде більше похибки вимірювання кожної зі складових.
 
Крім того, вузли обліку експлуатуються при більш низьких температурах опалювального періоду в порівнянні з Європою. Для відкритої системи теплоспоживання через похибки вимірювання теплообчислювач дозволить відчути зміну теплоспоживання при зниженні температури в приміщенні не на 1 градус, а на 3-4 градуси.
 
Більш точного обліку енергії можливо досягти за реалізації комплексних заходів. Вони можуть включати модернізацію системи теплопостачання будівлі з переходом на закриту схему, використання у вузлах обліку теплової енергії приладів з мінімальною похибкою.
 
До числа таких методів індивідуального обліку теплової енергії належать технології, що використовують витратоміри і термометри («класичний» теплолічильник і «прохідний» теплолічильник з витратоміром, встановлюваним на гілку або на стояк), або лічильники-розподільники (на базі датчиків температури і випарного типу). «Класичний» теплолічильник вимірює кількість теплоносія, температуру теплоносія на вході і температуру теплоносія на виході. Застосовується для вимірювань окремого радіатора або квартири з горизонтальною розводкою системи опалення.
 
Для розрахунків використовують абсолютні показання загальнобудинкового вузла обліку теплової енергії з урахуванням даних лічильників-розподільників. За кордоном зазвичай 30% показань загальнобудинкового лічильника теплової енергії оплачується мешканцями пропорційно до площі квартир, а 70% - виходячи з показань лічильників-розподільників.
 
Таким чином, вирішуються питання про загальнобудинкові втрати тепла, а також виключається практика «нульової» оплати при виключених радіаторах та опалення за рахунок сусідів.

За матеріалами видання "Промышленно-строительное обозрение",  №143 

 
Коментарі (3)
Sergiy
11 Липня 2013 p. 13:04
ВЯЧЕСЛАВ НАГОВИЦЫН: СЧЕТЧИКИ МОГУТ ПРИВЕСТИ К КОНФЛИКТАМ МЕЖДУ ВЛАСТЬЮ И ЖИТЕЛЯМИ БУРЯТИИ Постановление, действующее сейчас, обязывает всех к концу 2012 года установить счетчики, но это грозит конфликтами между властью и населением, заявил 24-го декабря президент Бурятии Вячеслав Наговицын - У меня есть горький опыт еще по Томской области. Когда мы установили счетчики в один год во всех домах, и кто-то стал экономить в два раза на оплате тепла, а у кого-то стоимость подпрыгнула в четыре раза. В итоге все вынеслось на дотацию, - сказал президент. Причина этого, по его словам, в том, что прежде чем начинать вести учет, необходимо привести жилой фонд в порядок. Поэтому в правительстве России разрабатывается новый документ - без жестких сроков, а по мере готовности тепловых контуров зданий: после ремонта и утепления фасадов, полов, окон, крыш. При этом президент Бурятии отметил, что в программе энергосбережения счетчики – не главное. - Есть на уровне правительства постановление, которое обязывает к концу 2012 года абсолютно всем установить счетчики. Но счетчик – не самое главное, он не экономит тепло. Если правильно собрать систему, которая позволяет регулировать потребление в зависимости от уличной температуры, тогда экономия составляет 20-25 процентов, - пояснил президент Бурятии Вячеслав Наговицын. И такие системы уже действуют на территории Улан-Удэ. Сегодня президент Бурятии Вячеслав Наговицын посетил три таких объекта: школу № 26, жилые дома по улице Норильской и социальный центр «Доверие». Их объединяет одно – утепление зданий сопровождалась модернизацией системы отопления с помощью энергосберегающего оборудования. Новая система отопления зданий для города еще редкость. Речь идет об установке тепловых пунктах в зданиях, которые позволяет регулировать подачу тепла в помещения в зависимости от погоды. При этом регуляция происходит автоматически. - Мы часто видим открытые форточки. Почему люди так делают? Потому что им жарко. ТЭЦ дает тепло ненужного параметра, то есть больше, чем нужно сегодня. И здесь должна сработать аппаратура. Мы у себя в программе пишем - установить элеваторные узлы с автоматическим регулированием, - пояснил Вячеслав Наговицын. – Здесь нужно двухстороннее движение. Мы должны навести порядок в большой энергетике, а потребители должны навести порядок у себя. Таким образом, мы можем значительно снизить темпы роста тарифов. Жильцы шести домов по улице Норильская на так называемом Пентагоне одними из первых пошли на установку тепловых пунктов. - Это мечта каждого председателя ТСЖ. Когда мы начали анализировать работу нашего теплового узла, который мы смонтировали буквально два месяца назад, увидели, что эффективность есть. У нас на отоплении экономия составляет от 15 до 20 процентов, а по горячей воде – до 25 процентов, - сообщила президенту Бурятии председатель ТСЖ «Багульник» Людмила Вырезкова. – Узел обошелся в 950 тысяч рублей, но по нашим данным он окупится в течение 37-ми месяцев. ( До відома та можливого обговорення)Особисто я підтримую ідею не декларацій, а двостороннього руху
Иван Смольный
12 Липня 2013 p. 00:59
При перекладі поетичних творів та навіть прози, коли фактично перекладач створює новий твір,він вказує, що це переклад, а не особисто створене їм. Тим більше, посилання на автора має мати місце, коли здійснюється технічний переклад. У іншому разі це банальний плагіат, навіть коли використовуються вирвані з тіла оригінала абзаци, а окремі частини первинної статті перефразовані. Ось так, Пані Люк. До чого це я? А ось до чого. Допитливого читача відсилаю до оригіналу - stroypuls.ru/vipusk/detail.php?article_id=57622 На додаток. Оригінал сам по собі недолуга компіляція окремих технічних та статистичних тезисів, та ще й дуже спірних. Так що, перед тим як матеріал драти для своїх статей, рекомендував би перевіряти його.
Мария Цатурян
12 Липня 2013 p. 10:40
Иван, спасибо, мы сейчас разберемся.