Комунальна данина

Українці справно сплачують за житлово-комунальні послуги. Втім, на це вони витрачають більше 15% своїх доходів

Незважаючи на високу вартість житлово-комунальних послуг, українці щомісяця оплачують, за даними Держстату, порядку 93% від нарахованих їм сум. Такий гідний рівень платіжної дисципліни, тим не менш, не сприяє поліпшенню фінансово-економічних показників виробників і постачальників комунальних послуг населенню. Галузь ЖКГ вже не перший рік стабільно демонструє збитки. Разом з тим, побутовим споживачам доводитися віддавати за надані послуги 14% доходів, повідомляв у березні Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк. Цей показник в середньому не вибивається із загальноєвропейської тенденції. Однак він істотно відрізняється від показників іноземних аудиторських компаній та соціальних досліджень.

Так в кінці минулого року на національних сайтах фонду WageIndiactor в Росії, Білорусі, Україні, Казахстані та Азербайджані проводилося опитування: «Який відсоток зарплати ви витрачаєте на комунальні послуги?». За результатами опитування, 19,31% респондентів з України витрачають на оплату комунальних послуг не менше 30% зарплати. 18% українців - віддають 50% доходу на оплату послуг ЖКГ.

У серпні нинішнього року аналогічне дослідження проводила російська аудиторська компанія «ФінЕкспертиза». Аналітики порахували, що в середньому українці віддають комунальникам близько 15-16% доходу, росіяни -11%. При цьому і в Україні, і в Росії за опалення, холодне і гаряче водопостачання платять у декілька разів менше, ніж у жителів США або Євросоюзу.

Зокрема, в ЄС частка витрат населення на оплату комунальних послуг варіюється в діапазоні від 10 до 30%. Наприклад, у Литві платять - 11,5%, в Словаччині - 21,2%. У Західній Європі оплата ЖКП може коштувати 15-25% доходів громадян. Такий розрив експерти в значній мірі пояснюють різницею в структурі власності житла і в цінах на енергоресурси. Найнижча частка власного житла і найвищі ціни в Данії, Німеччині і Австрії. Саме в цих країнах найвища частка витрат на ЖКП.

Дані по країнах Східної Європи порівняно обмежені, але тим не менш, можна зробити висновок, що і в цих країнах частка витрат на ЖКП складає від 10 до 20%.

В середньому на житлові та комунальні послуги в українських містах з населенням більше 0,5 млн чоловік витрачається близько 16-22% доходу сім'ї, в той час як в інших населених пунктах цей показник значно нижчий: 8-11%. Аналіз структури споживчих витрат населення показав, що можливість додаткового підвищення частки платежів населення за ЖКП за рахунок інших видів витрат вкрай обмежена і не перевищує 2-3%. При цьому максимальна гранична готовність населення платити за ЖКП може бути оцінена в 10%. Слід зазначити, що як і за кордоном ця цифра досить універсальна по дохідних групах. Тобто, саме з рівня 10% від доходу сім'ї в Україні надаються субсидії малозабезпеченим сім'ям на оплату послуг.

Аналітики відзначають, що 70% респондентів в Росії та Україні вказали на те, що зростання цін на ЖКП вже призвело до перерозподілу сімейного бюджету з придбання інших товарів на оплату послуг ЖКГ. При цьому 20% відповіли, що відмовилися від продуктів харчування і необхідного одягу. Примітно, що за результатами аналогічного дослідження, проведеного на початку 2000-х, щоб оплатити рахунки за енергоресурси для опалення, 25% малозабезпечених сімей в США відмовилися від медичного обслуговування, а 12-13% сімей різко скоротили витрати на продовольство.

Однак у Європі та США, на відміну від України, у міру зростання доходів сім'ї питоме споживання енергоресурсів на одиницю сімейного доходу скорочується. Частка витрат на енергоносії для самих малоприбуткових сімей виявляється вище середньої і становить 10% від доходу.

У США субсидії на оплату ЖКП отримують 6% населення, у Великобританії - 10%, Німеччині - 11%. В Україні населення відмовляється від субсидій, про що свідчать дані Держстату. Так за 7 місяців 2012 року за субсидіями для відшкодування витрат на оплату послуг ЖКГ звернулося 656,7 тис. сімей. Це на 23% менше, ніж за аналогічний предіод 2011 року. При цьому середній розмір призначеної субсидії для відшкодування витрат на оплату ЖКП на одну сім'ю у липні 2012 року зменшився в порівнянні з минулим роком на 22,5% і склав 56,6 грн.

 
Коментарі (0)