ГоловнаПублікаціїАналітика «Комунальний болт-2017»: «несерйозні» підсумки минаючого року

«Комунальний болт-2017»: «несерйозні» підсумки минаючого року

У ці новорічні святкові дні, коли споживачі комунальних послуг та працівники комунальних підприємств перетворюються на звичайних людей, «У.К.» пропонує трішечки посміхнутися та згадати події 2017 року у ЖКГ та довкола нього у трішки несерйозному ракурсі
Добігає кінця рік дві тисячі сімнадцятий, який за східним календарем був роком Вогняного Півня.
 
Рік, що минає, дійсно трохи був схожий на півня, в якого темперамент, гонор і емоції поєднуються з хитрістю і підступністю. Він був сповнений бурхливими, сумними та веселими, неоднозначними та суперечними  подіями. 

Традиційно в ці різдвяно - новорічні святкові дні, коли споживачі комунальних послуг та працівники комунальних підприємств перетворюються на звичайних людей, сповнених надій   на краще життя в наступному році, «У.К.» пропонує Вам трішечки посміхнутися та згадати події, що сталися в 2017 році в житлово-комунальному господарстві та навколо нього, у трошки незвичному, несерйозному ракурсі.

Тож, шановне товариство, шосту церемонію вручення нагород за найсумнівніше досягнення в галузі ЖКГ та суспільному житті «Комунальний болт-2017» оголошується відкритою! 
 
В номінації «Сім раз поміряй, стільки ж і відріж»  переміг та заслужено отримує «Комунальний болт-2017» Президент України Петро Порошенко, який наприкінці літа – 2017  відкрив новий політичний сезон потужним піар-туром країною. Він перерізав стрічки у відремонтованих школах та гуртожитках, відкрив міст, театр та телевежу. Усі ці події відбувалися за однаковим сценарієм. Президенту збирали масовку із бюджетників та школярів з прапорами та у вишиванках, він виголошував пафосну промову, розповідав про перемоги, які сталися за його безпосередньої участі, вручав подарунковий сертифікат, перерізав стрічку, проводив фотосесію. «Стрічковий тур» Президента Порошенка наприкінці літа розпочалися з Кропивницького, де він 21 серпня відкрив обласну дитячу лікарню. "Окопи роз'єднують людей, а мости – з'єднують", – розповідав Порошенко 22 серпня на фоні відремонтованого мосту в Ізюмі на Харківщині. Синю стрічку 22 серпня президент перерізав і в Сєвєродонецьку, де 15 років нежитлова будівля перебувала в аварійному стані після пожежі. Після реконструкції там оселився переміщений Луганський обласний академічний театр. За один день 28 серпня Петро Порошенко відкрив одразу три опорні школи Донеччини - у Покровську, у Бахмуті та Часовому Яру.  У Бахмуті на відкриті гуртожитку переміщеного Горлівського інституту іноземних мов президент тезово повторив свою промову з Покровська. 30 серпня він відкрив  школу у Наварії на Львівщині, яку відбудувала фірма, близька  до нардепів  від БПП Ярослав та Богдан Дубневичі. 1 вересня «стрічковий тур» було завершено  відкриттям школи під Харковом.
 
В номінації «Песиміст року»  переміг віце-прем'єр-міністр міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, який заявив, що різких поліпшень або змін в якості отримання житлово-комунальних послуг українці завдяки реформі найближчим часом не помітять. Серйозних зрушень слід очікувати лише через 3-5 років. «Країнам Європи на модернізацію житлового сектора, підприємств теплопостачання та мереж, а також водопостачальних підприємств знадобилося 15 років. Нам потрібно пройти його за 8-10 років. Перший максимальний ефект від реформи житлово-комунального господарства з'явиться протягом трьох-п'яти років », - заявив представник Кабміну. 
 
В номінації «Оdleciał i nie obiecał powrotu» «Комунальний болт - 2017» дістається Войцеху Балчуну, польському підприємцю та відомому панк-рок музиканту, засновнику та гітаристу польського гурту Chemia, який до 9 серпня 2017 року займав посаду голови правління ПАТ «Укрзалізниця». Саме 9 серпня Кабмін звільнив Войцеха Балчуна з посади глави правління Укрзалізниці та призначив в.о. глави правління УЗ першого заступника міністра інфраструктури Євгена Кравцова. Сам Бальчун прокоментував своє звільнення коротко «"Інші корпоративна культура, правове середовище, звичаї, інша мова. Виграний конкурс був для мене і несподіванкою, і викликом, і особистим випробуванням. Ще буде час, щоб докладно розповісти про мої здобутки", - написав Балчун у своєму Фейсбуці. Ну, що ж…виходить, що дійсно таки «Polak nie rozumie Ukraińców». 
 
В номінації «Переношений року» перемагає законопроект №1581-д "Про житлово-комунальні послуги", який 9 листопада нарешті після дворічних поневірянь (сам проект № 1581-д був внесений 10 грудня 2015 року) Верховна Рада України у другому читанні і в цілому. Закон № 2189-VIII підписаний Президентом України Петром Порошенком 6 грудня 2017 року, однак більшість його положень наберуть чинності з липня наступного року. Законом передбачено  виділити з квартирної плати послугу щодо поводження з твердими відходами. Також впроваджується типовий договір на управління будинком, який передбачає прозорий поділ тарифу із зазначенням розміру плати за комунальні послуги та плати за послуги з управління. Законопроект також позбавляє місцеві органи влади права встановлювати тарифи на низку послуг, які виділяються з комплексу послуг ЖКГ і плата за які формує загальний тариф з обслуговування багатоквартирних будинків. У числі таких послуг: переробка та захоронення побутових відходів, централізоване опалення та постачання холодної води тощо.
 
В номінації «Приручення року» перемагає Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), яка допрацювалася до того, що на початок грудня у комісії для прийняття рішень не стало кворуму: залишилося тільки три члени з чотирьох мінімально необхідних. Верховна Рада України дозволила Президенту призначити без конкурсу тимчасових членів Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). За відповідний законопроект №7342-1 7 грудня 2017 року проголосували 233 народних депутати. Таким чином, Президент України отримав право призначати членів регулятора у кількості, рівній кількості вакантних посад, до моменту призначення членів регулятора, обраних за результатами відкритого конкурсного відбору, але не більше, ніж на три місяці. «Ловкость рук и никакого мошенничества»….
 
В номінації «Провал року» премію «Комунальний болт-2017» отримує провал земельної ділянки діаметром 6 метрів та глибиною 3,5 метра, який  утворився у Києві через корозію труби у каналізаційному колекторі. Аварія, яка зумовила перекриття руху транспорту в дві смуги на розі вулиць Горлівської та Тростянецької та зупинку руху трамваю №8 сталася 15 грудня  на Новодарницькому каналізаційному колекторі, діаметр якого 2900 мм та глибина залягання – 10 м.
 
В номінації «Колхоз – дело добровольное» перемагають 665 об’єднаних територіальних громад, які сформувалися в Україні після виборів 29 жовтня. Однак, декларована "добровільність" об’єднання громад  все більше нагадує радянську практику – "добровільно-примусово". Сама процедура "приєднання громад" знищує останню ілюзію добровільності цього процесу. Виникає дивна ситуація: об'єднання добровільне, але бюджетні преференції отримують лише ті, хто погодився на затверджений перспективний план. А громади, які об'єднуються не за планом – не отримують будь-яких бюджетних бонусів.
 
В номінації «Тверезість – норма життя» перемагає міський голова Чернігова Владислав Атрошенко в категоричній формі заборонив своїм підлеглим вживати алкоголь на робочих місцях, після того, як місцеві активісти поскаржилися на стійкий аромат коньяку в місцевому управлінні ЖКГ. «Управління житлово-комунального господарства – це не чарочна» - запевнив після початку антиалкогольної компанії міського голови Ярослав Куц, начальник управління ЖКГ міста Чернігова. 
 
Загалом, протягом 2017 року з житлово-комунальною галуззю, працівниками комунальних підприємств та споживачами, всім суспільством сталося багато курйозних, смішних та непересічних подій. Головне – це те, що попри війну ми з Вами посміхаємося та маємо надію на краще майбутнє – зі світлом, теплом, водою в оселях! З Новим 2018 роком! 
 
ІА «Україна Комунальна» 
 
Коментарі (0)