ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГКомунальники Севастополя страждають через тарифи

Комунальники Севастополя страждають через тарифи

Зменшення в 2,5 рази дохідної частини житлових підприємств потягне за собою наслідки, які можуть негативно позначитися на стані житлового фонду міста

Через низькі тарифи на комунальні послуги у житлових підприємств Севастополя не вистачає грошей на утримання житлового фонду.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Севастопольської міської держадміністрації.

За інформацією Головного управління житлово-комунального господарства СМДА, в квітні 2011 року рішеннями міської ради для житлових підприємств були встановлені тарифи на послуги з утримання житлових будинків і прибудинкових територій. По кожному житловому будинку було визначено кількість послуг, які виконуються за рахунок затверджених тарифів.

Мешканці, які проживають в будинках, що отримують послуги РЕПів № 2, 7, 9, 11, 19, 22 і Жилсервісів № 13, 23, не погодилися із затвердженими тарифами. Вони звернулися з позовом до Окружного адміністративного суду про визнання тарифів незаконними і їх скасування.

У липні 2011 року постановою Окружного адміністративного суду Севастополя рішення від 19 квітня 2011 року про встановлення нових тарифів були скасовані. Севастопольський апеляційний адміністративний суд дану постанову залишив без змін. Таким чином, в даний час діють старі тарифи на житлово-комунальні послуги (0,58 грн/кв. м).

Однак, як підкреслюється в повідомленні, зменшення в 2,5 рази дохідної частини житлових підприємств потягне за собою наслідки, які можуть негативно позначитися на стані житлового фонду міста. Зокрема, буде розбалансовано співвідношення дохідної і видаткової частини, в результаті чого підприємства не зможуть виконати передбачений за рахунок тарифу перелік послуг. Також порушені права інших мешканців, які не брали участі в процесі, і якими тарифи були визнані, і оплата здійснювалася.

Житловими підприємствами не може бути зараз забезпечено належний санітарно-гігієнічний, протипожежний, технічний стан житлових будинків і прибудинкових територій. Це може також призвести до затримок у виплаті заробітної плати працівникам, внаслідок чого зберегти робітників і забезпечити виробничий процес буде вкрай складно.

Обсяг коштів, необхідний для компенсації перерахунку квартирної плати населенню по дев'яти житловим підприємствам за прогнозними розрахунками може скласти 36,8 млн грн.

Крім того, з моменту повернення до тарифів 2006 року і до кінця 2012 року на покриття різниці між фактичними витратами підприємств з утримання житлового фонду та квартирної платою з міського бюджету, будуть потрібні кошти в обсязі 29,6 млн грн.

В умовах, коли державний бюджет вже збалансований по доходах і видатках і кожна бюджетна сума коштів закладена під конкретні заходи, відшукати необхідний обсяг коштів на сьогодні практично неможливо, нарікають чиновники.


Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)