ГоловнаПублікаціїАналітика Квадратні метри амбіцій

Квадратні метри амбіцій

У поточному році, згідно з прогнозами Мінрегіону, в Україні повинно бути введено в експлуатацію 10 млн кв.м. житла

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, діючи згідно з Указом Президента України від 31.05.2011. № 633/2011 про належну реалізацію державної житлової політики і політики в сфері будівництва, 16 лютого поточного року видало наказ № 61 «Про затвердження очікуваних прогнозних индикаційних показників введення в експлуатацію житла в 2012 році».

Згідно з цим документом в поточному році відповідно до прогнозів Мінрегіону в Україні повинно бути введено в експлуатацію 10 млн кв.м.

Це дещо більше показників попереднього 2011-го року, який виявився рекордним за кількістю введеного в експлуатацію житла з моменту початку виходу країни з економічної кризи. Підтверджується це і даними Державної служби статистики, згідно з якими обсяг житла, введеного в експлуатацію в 2011 році, склав 9,41 млн кв. м, що на 0,8% більше показника попереднього (2010-го) року. При цьому лідером за обсягом введеного житла в 2011 році традиційно став Київський регіон (27,1% загального обсягу житла).

Однак за кошти державного бюджету 2011 року в експлуатацію введено 72 тис. кв. м житла, що склало всього 0,8% від загального обсягу введеного житла. З чого випливає, що більш ніж 99% введеного в дію житла було створено комерційним забудовниками.

При такому співвідношенні показників «У.К.» спробувала з'ясувати, на чому базується даний прогноз профільного міністерства і яка ймовірність його виконання.

Думки експертів виявилися хоч і різними за аргументацією, але подібними по суті: Мінрегіон у питаннях обсягу будівництва навряд чи може реально впливати на ситуацію.

Так на думку Директора інвестиційно-девелоперської компанії Global Solutions Сергія Тумасова, незважаючи на плани Мінрегіону, будівельним організаціям брати гроші на реалізацію проектів просто ніде. «У міністерства нічого свого немає. Немає ні коштів, ні будівельної техніки, навіть жодного підземного крана. Що ж стосується комерційних забудовників, то вони керуються в роботі лише одним принципом – доцільністю. А будувати зараз стало в принципі не вигідно. Можливо, плановані цифри і реальні, але це не залежить від самого Мінрегіону. Планувати вони можуть багато, але у них немає реального важеля, за допомогою якого можна було б впливати на ситуацію»,- сказав експерт.

На переконання президента будівельної компанії «ТММ» Миколи Толмачова, далеко не всі показники минулого 2011-го року досягнуто зусиллями міністерства.

«Важко судити про всю Україну, але якщо говорити про попередні роки, зокрема, 2009-2011, то до статистики потрапило дуже багато даних по добудованому і узаконеному житлу. Серед якого, до речі, багато приватного житла, перш за все, котеджів. Далеко не все житло, про яке йде мова, було побудовано «з нуля». Хоча 2011-й рік дійсно дав рекордні показники. Думаю, що 2012-й рік все ж таки буде трохи скромнішим за показниками обсягів будівництва, оскільки галузь переживає досить складний період.

Крім усього іншого очевидна недоступність банківських та іпотечних кредитів. А держава навряд чи може реально впливати на обсяги будівництва. Але на ситуацію впливає не лише дефіцит коштів, а й купівельна спроможність, яка за останні кілька років зменшилася майже вдвічі. Якщо в будинках, які здавалися в 2010-му році, на момент здачі було продано 70% житла, то в 2011-му ця цифра знизилася до 50%.Тобто половина житла в нових будинках на момент введення в експлуатацію залишалася не реалізованою. Навіщо ж будувати більше, якщо попит падає?!

Проглядається тенденція, що кількість непроданого житла зростає. На сьогоднішній день в Україні стільки недобудованого житла, що якщо його добудувати, то це складе 60 млн кв.м. Більше 200 заморожених об'єктів налічується лише по Києву. Квартири звичайно потрібні, але це питання не попиту, а питання купівельної спроможності. Отже, для більшої доступності житла повинна зменшуватися ціна, але для цього немає жодної передумови, оскільки зростає ціна на газ, на будівельні матеріали, та й на працю кваліфікованих фахівців», - резюмував пан Толмачов.

Глава ради директорів Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе дещо оптимістичніший в оцінці ситуації. За його словами, досягти задекларованих Мінрегіоном показників, швидше за все, вдасться, але в основному за рахунок здачі житлових об'єктів з високим ступенем готовності: «Об'єктів, будівництво яких знаходиться на початковому етапі, зараз мало – і навряд чи їх вдасться добудувати в поточному році. Домогтися зазначених показників по введенню житла в експлуатацію стане можливим почасти й при добудові заморожених об'єктів з високим ступенем готовності. Проте на їх добудову необхідне фінансування, яке держава може залучити за рахунок нових програм пільгового кредитування. Проте до цих пір ці програми не користувалися популярністю у споживачів у зв'язку з високим рівнем бюрократичних процедур, які потрібно пройти для того, щоб отримати іпотечний займ».

Пан Парцхаладзе також відзначив, що за відсутності фінансування та високого споживчого попиту на первинне будівництво, завершити свої об'єкти зможуть небагато учасників ринку. «Навіть сумлінні забудовники можуть опинитися в ситуації, в якій опинилася «Еліта-Центр». Це пов'язано з тим, що утримання довгобуду самій компанії-забудовнику обходиться дорого: треба регулярно платити податок на землю, за охорону конструкції тощо», - зазначив він.

Таким чином, можна прийти до висновку, що цифри, озвучені Мінрегіоном, можливо і реальні, але чи зможе держава домогтися їх виконання, можна буде судити лише при підведенні підсумків 2012-го року.

Костянтин Єгоров, Марія Цатурян

 

 
Коментарі (0)