Ілюзорна іпотека

Низька популярність іпотеки серед українців та дорожнеча кредитів для держави ставить під сумнів ефективність виділення 15 млрд грн на будівництво 30 тис. квартир.

Низька популярність іпотеки серед українців та дорожнеча кредитів для держави ставить під сумнів ефективність виділення 15 млрд грн на будівництво 30 тис. квартир. Альтернативний шлях вирішення житлової проблеми - надання молодим сім'ям житла в оренду з правом викупу.

У програмі «Доступне житло» виявили бажання брати участь 16 тис. українців. За словами директора департаменту державних програм і розвитку житлового будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександра Непомнящего, перші кредитні договори будуть укладені вже наприкінці поточного тижня після узгодження порядків виділення коштів з Мінекономіки та Мінфіном. Програмою передбачена максимальна ставка іпотечних кредитів у розмірі 16%. Меншу частину процентної ставки - 3% - протягом 15 років виплачуватиме учасник програми, а 13% - щомісяця компенсує банку держава. При цьому учасник повинен стояти в черзі на отримання житла, яка за підсумками 2011 року досяг 1,2 млн чоловік. У поточному році на реалізацію програми щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів в держбюджеті закладено 1 млрд грн.

Кредитні канікули?

Згідно з постановою № 343 від 25 квітня «Про затвердження Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов», мінімальний внесок учасника програми не може перевищувати 25% від суми кредиту, а щомісячний платіж по кредитному договору з урахуванням часткової компенсації відсотків до моменту отримання кредиту повинен перевищувати 40% сукупного середньомісячного доходу сім'ї. При цьому сума, яка залишається після здійснення всіх щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не менше одного прожиткового мінімуму на позичальника і кожного члена його сім'ї, що проживає разом з позичальником.

Читайте також: Будівельні пазли

Нормативна площа житла визначається, виходячи з розрахунку 40 кв. м загальної площі на самотнього громадянина, або сім'ю з двох осіб і 58 кв. м загальної площі на сім'ю з трьох і більше осіб. Допускається перевищення нормативної площі і розрахункової вартості житла не більше ніж на 25 відсотків. Крім того, порядком передбачено так звані «кредитні канікули» (180 календарних днів), протягом яких кредитору прощається прострочення, однак у разі його перевищення - договір розривається.

Згідно з порядком, розрахункова вартість квадратного метра житла коливається від 7 тис. грн в Києві, 5 тис. грн - для міст у Київській області, обласних центрів, Севастополя, Сімферополя і 4 тис. грн за кв. м - в інших населених пунктах.

Олександр Непомнящий також повідомив, що, відповідно до урядової постанови, передбачається будівництво 30 тис. квартир загальною площею понад 2 млн кв.м, що є істотною часткою на ринку будівництва житла. У минулому році в Україну було побудовано 9,4 млн кв.м.

Молодим у нас - дорога...

Відповідаючи на питання кореспондента «У.К.» про те, чи є ефективним з точки зору використання державних коштів будівництво такої невеликої кількості житла за 1 млрд грн, Олександр Непомнящий повідомив, що Україна не настільки багата для реалізації інших програм. «Різні країни по-різному реалізовували програму «Доступне житло». У Казахстані, наприклад, держава за 3,5 млрд доларів викупила недобудоване житло, добудувала його і віддала громадянам в оренду», - повідомив чиновник.

Нагадаємо, в Казахстані за рахунок державних коштів будують орендне житло для молодих сімей. Для його викупу молодими сім'ями розроблена схема, що складається з двох етапів. Спочатку протягом 8,5 років молода сім'я накопичує заощадження в «Жилстройсбербанке» і одночасно проживає в орендованій квартирі. Потім, за рахунок накопичених заощаджень, сім'я може відразу викупити житло або, якщо у неї недостатньо коштів, скористатися житловою позикою на строк до 15 років під 4% річних. Тоді загальний термін надання позики становить до 23,5 років. При цьому можливе дострокове погашення позики. Крім того, в Казахстані для молодих сімей будується житло 3-го і 4-го класів комфортності, в залежності від попиту та платоспроможності в регіонах. Житло четвертого класу комфортності коштує не вище 80 тис. тенге за квадратний метр (близько 4,3 тис. грн за кв.м).

... у кредитну кабалу

«В Україні діють програма з кредитування молодіжного будівництва, програма «Власний дім», програма «30/70» (при якій 30% вартості квартир оплачує держава, а 70% - позичальник, - Ред.) І програма «Доступне житло». Кожен українець має право вибирати, якою програмою скористатися», - додав Олександр Непомнящий. Однак при цьому директор департаменту підкреслив, що цьогоріч на молодіжне будівництво виділено лише 60 млн грн, на програму «Власний дім» - 55 млн грн, на програму «30/70» - близько 111 млн грн і на програму «Доступне житло» - 1 млрд грн.

Іпотека, фактично, «перетягнула на себе» більшу частину державних інвестицій, по суті, звернувши інші не менш цікаві програми. Програма молодіжного кредитування, також надавала житло в кредит під аналогічні 3%, припускала, крім усього іншого, ще й зменшення тіла кредиту при народженні дітей - на 25% при народженні двох і на 50% - при народженні трьох дітей. Слід зазначити, що навіть при цих «знижках» багато учасників програми молодіжного кредитування на сьогоднішній день не в змозі своєчасно виплачувати кредит.

Читайте також: Житлове питання в новому Генплані

Сьогодні в експертному середовищі немає чіткої відповіді: наскільки є ефективним в умовах дефолтів громадян, банків і державного бюджету кредитування будівництва житла в цілому і будівництво 30 тис. квартир за 15 млрд грн, зокрема (по 1 млрд грн протягом 15 років)?

Можливо, має сенс направити всі ці гроші за казахським сценарієм - виключно на надання житла в оренду з різним класом комфортності?

Відповісти на ці питання необхідно негайно, тому що, як відомо, апетит приходить під час вживання їжі і уряд, заручившись підтримкою забудовників, планує виділити в наступному році на іпотеку ще 10 млрд грн. Це означає - ще 15 років по 10 млрд. Виходить, що влада пропонує суспільству занадто дорогу ціну в розмірі 150 млрд грн за 300 тис. квартир.

 

Сергій Купін

 
Коментарі (0)