ГоловнаНовини ЖКГВодопостачання«Львівводоканал» отримуватиме електроенергію з мулу

«Львівводоканал» отримуватиме електроенергію з мулу

«Львівводоканал» має намір реалізувати проект, який дасть змогу отримувати електричну та теплову енергію з мулу. Наразі підприємство веде переговори з потенційними інвесторами.

КП «Львівводоканал» реалізує проект будівництва станції зброджування мулу на території каналізаційних очисних споруд (КОС) Львова. Головною метою проекту є отримання електричної і теплової енергії з мулу, який утворюється в результаті процесу очистки стічних вод на КОС. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Серед основних переваг проекту – зменшення на 50% вмісту органічної речовини в мулі, на 35% сухих речовин, зменшення на 33% об’єму зневодненого мулу, що, в свою чергу, суттєво знижує витрати на транспортування мулу до мулових майданчиків.

«Крім того, мул стає екологічно безпечним за рахунок дегельмінтизації та стабілізації в процесі зародження. Також анаеробно (без доступу кисню) зброджений в метантенках мул набагато легше застосовувати в різних технічно-прийнятних альтернативних варіантах з багатьма вигодами для довкілля», - зазначають у Мінрегіоні.

Вартість будівництва метантенків – 22 млн євро. Наразі тривають переговори з Північним Інвестиційним Банком щодо можливості фінансування даного проекту. Зокрема, позика Північного Інвестиційного Банку має скласти 9 млн євро, позика НЕФКО – 5 млн євро, грант ESP – 5 млн євро, грант SIDA – 2 млн євро і бюджет Львова – 1 млн євро. Окупність проекту складає 7,5 років.

Реалізація цього проекту дасть можливість отримання електричної енергії в сумарній кількості майже 40 млн кВт-год/рік і теплової енергії, яка відповідає сумарній тепловій потужності в розмірі 1,6 млн кВт/рік.

Споживання електроенергії станцією зброджування мулу становитиме близько 3,7 млн  кВт год/рік. Отже загальний надлишок виробленої станцією електроенергії складатиме 35,7 млн кВт год/рік, що при сьогоднішній вартості електроенергії становить близько 26,4 млн грн щорічно, або 26,4% від щорічного об’єму споживання електроенергії всіма об’єктами «Львівводоканалу».

 
Коментарі (0)