ГоловнаКоментаріГазопостачання«Газпром» маніпулює реверсом газу в Україну

«Газпром» маніпулює реверсом газу в Україну

Обсяг реверсних поставок газу в Україну скоротився більш ніж у два рази порівняно з початком липня. У Міненерго вважають, що це пов'язано з тиском «Газпрому» на європейські компанії.

Об'єм реверсних поставок газу в Україну знизився до 7 млн кубометрів на добу. Про це заявив Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан.

«Ймовірно, це пов'язано з певними діями «Газпрому». Ви чули ті заяви і погрози, які лунали на адресу європейських компаній. Завтра я буду зустрічатися з європейським комісаром Гюнтером Еттінгером і ми будемо обговорювати ці поставки», - сказав він. За словами Міністра, скорочення реверсу почалися два тижні тому.

Нагадаємо, за даними «Нафтогазу», 9 липня обсяг реверсного газу становив 16 млн кубометрів на добу. Всього в минулому місяці Україна імпортувала 2 млрд кубометрів газу, що в 2,2 рази більше показника аналогічного місяця минулого року.
 
 
Зараз Україні не вистачає газу, щоб пережити зиму в теплі. Недостача «блакитного» палива складає приблизно 6 млрд кубометрів. Ця цифра може змінюватися в залежності від того, якими обсягами газу буде забезпечувати Україну Словаччина.
 
До речі, у Росії побоюються, що через недостачу запасів палива в підземних сховищах газу, Україна буде красти російський природний газ. Зокрема, в РФ припускають, що це може відбутися восени цього року.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», 16 червня ВАТ «Газпром» перевів НАК «Нафтогаз України» на режим передоплати за газ. Російський монополіст пояснив рішення хронічними неплатежами Києва.
 
Коментарі (0)