ГоловнаНовини ЖКГПодіїМешканці Київщини відмовляються від комуналки

Мешканці Київщини відмовляються від комуналки

Сім'я з Київської області користується тільки електрикою.

Регулярне подорожчання комунальних послуг б'є по кишені багатьох українців. Приміром, щоб розрахуватися по всіх платіжками, київської сім'ї з 3-х чоловік, що живе в двокімнатній квартирі, на місяць потрібно віддати близько 500 грн. Підвищення тарифів на «комуналку» на 32% вимагає від нас і Міжнародний валютний фонд (МВФ), якщо ми хочемо отримати від нього черговий транш. Україна поки що не йде у них «на поводу», але все одно не зайвим буде подумати про те, як заощадити. Ми знайшли людей, які відмовилися від частини послуг ЖЕКу без шкоди комфорту.

У той час як мешканці квартир у багатоповерхівках відмовляються максимум від гарячої води і опалення, власники приватних будинків можуть «відрізати» майже всі комунальні послуги. Звичайно, за умови, що у них на подвір'ї є свердловина з водою.

«Ми з чоловіком 2 роки тому зняли будинок, який був не добудований господарями, - розповіла нам мешканка селища Проліски (Бориспільський р-н Київської області). - Тому в нашому розпорядженні виявилося тільки електрика і свердловина у дворі, з якої електронасосом подається вода».

У перший же рік життя в цьому будинку родина, по-перше, провела воду до будинку: під землею від свердловини пустили шланг, обшивши його утеплювачем і скловатою. По-друге, поставили два типи обігрівачів: конвектор на 2 кВт (жене тепло знизу вгору) і карбоновий (нагріває кімнату точково). «Ми живемо в одній кімнаті, її і опалюємо до +22, цього нам достатньо, - каже мешканка будинку. - В інших кімнатах тримаємо холодостійкі речі, так як там іноді холодає до +10».

Щоб житло краще тримало тепло від обігрівачів, було прийнято рішення наклеїти на вікна утеплювач. В результаті витрати електроенергії в зимовий місяць становлять близько 600 кВт, тобто більше 150-200 грн не набігає. І це при тому, що родина кожен день користується електронасосом, електрочайником і кухонного електроплиткою, а в п'яти тераріумах, в яких живуть їхні черепахи, по 10-12 годин на добу горять лампочки.

«Наші сусіди опалюють газом і платять близько 1 тис. грн на місяць», - стверджує жінка.

А проблема відсутності в будинку стандартного клозету була вирішена вже на сучасний лад - покупкою біотуалету, який встановили у будинку. «Від нього немає запаху завдяки спеціальної рідини, яка його вбиває, - ділиться досвідом мешканка будинку. - Її відходами можна навіть город удобрювати». За туалет два роки тому довелося викласти трохи більше 600 грн. А спеціальна рідина коштує 180-250 грн (залежно від фірми) за два-три літри, яких вистачає на два місяці.
 
Через те що селище, в якому живе родина, знаходиться в шести км від Києва, їй доводиться мати справу з відключеннями електроенергії. «Перед Новим роком, наприклад, чотири дні не було світла», - згадує вона. Тому молода сім'я купила собі невеликий генератор на 1,5 кВт/ч, що працює на 92-му бензині. «П'ять літрів бензину вистачає на дві доби, щоб включити один обігрівач та п'ять лампочок для черепах в тераріумі, - каже жінка. Але для великого будинку краще купити генератор на 5 кВт/год - і тоді ніяких проблем не буде».

Джерело - газета «Сегодня»

 
Коментарі (0)