ГоловнаКоментаріГазопостачанняМіненерго проти розділення ГТС і газосховищ

Міненерго проти розділення ГТС і газосховищ

Міністерство енергетики та вугільної промисловості виступає проти створення двох окремих компаній з управління ГТС та ПСГ. У свою чергу, в «Нафтогазі» наголошують, що транспорт природного газу і його зберігання - це окремі бізнеси.

Управління газотранспортною системою та підземними сховищами газу має бути об’єднаним та здійснюватися однією компанією. Про це заявив директор департаменту планування та європейської інтеграції Міністерства енергетики та вугілльної промисловості Михайло Бно-Айріян, передає УНІАН.

«Ми вважаємо, що підземні газові сховища і газотранспортна система повинні бути єдиними. Якийсь трейдер, навіть державний «Нафтогаз», який контролюватиме підземні газові сховища України, матиме істотний вплив на видобуток газу в Україні», - зазначив він.

На його думку, компанія, контролюючи газові сховища, може впливати на приватні газовидобувні компанії.

«Контролюючи газові сховища, існує вірогідність, що компанія може опосередковано впливати на приватні газовидобувні компанії. Створювати їм умови досить дискримінаційного характеру», - додав Бно-Айріян.

При цьому, у «Нафтогазі» наголошують, що транспорт природного газу і його зберігання - це окремі бізнеси. Зокрема, такий підхід застосовується в європейській практиці.

«Що стосується підземних сховищ, то законом не вимагається, щоб газові сховища були разом з оператором ГТС. Раніше існувала концепція єдиної газотранспортної системи. Коли я казала нашим партнерам у секретаріаті Енергетичного співтовариства, що є така концепція, вони не розуміли, як єдина газотранспортна система включає газові сховища. Це взагалі совковий підхід, який зараз існує тільки в Росії», - сказала головний юрисконсульт НАК Нафтогаз України» Єлизавета Баданова

Читайте також: Україна може зупинити «Північний потік-2» власною ГТС

За її словами, якихось конкретних переваг, чому газові сховища повинні бути разом з газотранспортною системою немає.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, реорганізація НАК «Нафтогаз України» у відповідності з ринковими вимогами повинна завершитися до квітня 2017 року.

«Такий план (реформування НАК - ред.) є. Він був направлений в Кабінет Міністрів і частково затверджений. Наприклад, що стосується корпоративної реформи «Нафтогазу» як головної компанії. Частиною цього плану також є так званий «план unbundling»: ГТС України буде в окремій компанії, на яку «Нафтогаз» не буде мати впливу», - повідомив голова правління компанії Андрій Коболєв.

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
25 Грудня 2015 p. 20:03
ТОВ "Київгаз" ДП "Київгазенерджи" тепер не зазначають у правій частині рахунку нараховану ними суму. Ця сума зазначається лише у лівій частині рахунку, тобто у тій частині, яка після оплати залишається у споживача. Сума "до сплати" взагалі не зазначається ні у лівій, ні у павій частинах. Вважаю, що це робиться навмисно з метою подальших шахраювань та зловживань, оскільки дивлячись на праву частину рахунку не зрозуміло, на якій підставі споживач заплатив ту чи іншу суму. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ У попередньому місяці споживачі отримали квитанції із штучно приписаним боргом. Тепер вони повинні їхати за свій рахунок у відділення "Київгазу" і доводити, що борг їм приписаний помилково.
Коля Пухов
25 Грудня 2015 p. 20:07
Я вообще думаю, что если компания, в частности "Киевгаз " , приписывает клиенту долг, а клиент докажет, что долга нет, то компания должна возместить клиенту моральный вред, а также оплатить время и другие расходы, потраченные клиентом для доказательства отсутствия долга.