ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГМіненерго розпродує енергетичні підприємства «своїм людям»

Міненерго розпродує енергетичні підприємства «своїм людям»

Міненерго навмисно робить енергетичні підприємства банкрутами, щоб потім їх продати «своїм людям». На думку експертів, приватизація необхідна, але на прозорих умовах і з усвідомленими задачами.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості, роздає занадто багато обіцянок щодо приватизації енергетичних підприємств, але фактично ці підприємства роблять банкрутами задля того, щоб продати «своїм людям». Про це під час круглого столу сказав експерт з питань енергетики Андрій Герус.

«Для прикладу, скільки разів пан Демчишин (Міністр енергетики та вугільної промисловості – ред.) обіцяв розібратись з компанією «Центренерго»? Скільки за останні рік у зв’язку з цією приватизацією відбулося скандалів? Держава тільки на одній цій компанії вже втратила 1 млрд грн! У 2014 році «Центренерго» отримало чистий прибуток у розмірі 487 млн грн, а вже у 2015 році – отримало збиток у розмірі 82 млн грн. І це державна компанія, що працює на регульованому ринку. Така ж ситуація і з обленерго. І в цьому винні Міненерго разом з НКРЕКП, оскільки підприємства з державною формою власності вже давно управляються менеджментом, який «сповідує» інтереси приватних структур та фінансових груп», - заявив експерт.

При цьому, пан Герус наголосив, що приватизація необхідна, але на прозорих умовах і з усвідомленими суспільними та бізнесовими задачами.

Читайте також: Зміни в приватизації не заборонять Росії брати участь у цьому процесі

«Збільшення інвестицій, кількості ефективних технологічних гравців й вплине на демонополізацію та деолігархізацію. Продаж державних компаній сприятиме зменшенню корупції в галузі та вплине навіть на курс гривні. Бо, з одного боку, курс встановлюється на ринку, з іншого, надходження валюти інвестора теж має прямий вплив на курс. Саме тому контроль роботи та підготовка до приватизації як державних підприємств, так і галузі загалом, вимагає негайних змін стандартів і правил, реакцій та відповідної взаємодії між міністерством, регулятором, Фондом держмайна і, при потребі, правоохоронними органами», - резюмував він.

Нагадаємо, громадський рух дослідив найбільш чутливі до корупції місця у галузях ПЕК та ЖКГ. Одним з них є закупівлі за завищеними цінами на підприємствах. Мова йде про природні монополії чи суб’єктів підприємництва, які працюють на ринку, суміжному з монопольним.

Закупівлі за завищеними цінами – це спосіб «вимивання» коштів із підприємств на користь зацікавлених осіб та механізм штучного банкрутства підприємств державної і комунальної форми власності (щоб потім приватизувати їх за безцінь). Окрім того, це можливість збільшувати/«роздувати» затратну частину, а значить – собівартість виробництва та постачання енергоресурсів і комунальних послуг. У свою чергу, це призводить до неправомірного (не плутати з економічними чинниками) зростання тарифів для населення або ж накопичення так званої «різниці в тарифах» (зобов’язання покрити «дірку» за рахунок бюджету). Менеджмент компаній на догоду групам олігархів «виводить» у приватні кишені мільярди гривень, знекровлюючи дотаційну енергетику та житлово-комунальне господарство.

 
Коментарі (0)