ГоловнаКоментаріОпалювальний сезон 2023-2024Мінрегіон «гадатиме» на опалювальний сезон по погоді

Мінрегіон «гадатиме» на опалювальний сезон по погоді

Цьогоріч початок опалювального сезону в Україні може суттєво забаритися. У Мінрегіоні кажуть - все залежатиме від погоди. Цілком ймовірно, що його початок відкладуть ще на місяць.

Як відомо, традиційною датою початку опалювального сезону по всій Україні є 15 жовтня. У цей час до теплоносія підключають житловий фонд, тоді як у об’єктах соціальної сфери тепло має бути ще раніше – з 1 жовтня. Однак, коли саме розпочнеться подача тепла цього року? – не знає ніхто. У Мінрегіоні кажуть, дивитимуться по погоді. Цілком ймовірно, що палити почнуть з листопада. Зокрема, на таких строках наголошує Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

«Коли розпочнеться подача тепла житловому фонду та об’єктам соціальної сфери, залежатиме від погодних умов. Мінрегіон спільно з Гідрометцентром здійснюють відповідний моніторинг та, у випадку надходження прогнозів щодо різкого зниження середньодобових показників температури зовнішнього повітря, доручить обласним державним адміністраціям забезпечити підключення тепла. На разі, за прогнозами, тепла погода на території України збережеться аж до початку листопада місяця» - зауважив він.

При цьому Віце-прем'єр-міністр підкреслив, що наразі всі регіони, окрім Донбасу, прозвітували про стовідсоткову технічну готовність їхніх населених пунктів до опалювального періоду. Показники підготовки ЖКГ на звільнених територіях Луганської та Донецької областей становлять від 70-90% в залежності від напрямків підготовки.

За його словами, уряд сьогодні прораховує різні можливі сценарії проходження опалювального періоду.

Читайте також: Вибори гальмують підготовку до опалювального сезону

«Ми будемо готові адекватно реагувати на будь-який розвиток подій. Але від того, наскільки буде ситуація критичною, залежить від кожного регіону, кожного населеного пункту і кожного споживача», - зазначив Володимир Гройсман, додавши, що економію «блакитного» палива та його своєчасну оплату ніхто не відміняє, адже «це питання національної безпеки».

«Виходячи з того, що для проходження опалювального періоду з мінімальними потребами енергоносіїв, Україні не вистачає 5 мільярдів кубометрів газу. Тому економити потрібно сьогодні, оскільки при сильних морозах взимку маємо пройти пікові навантаження без жодних збоїв», - акцентував він.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше,  до початку опалювального сезону в Україні залишилися лічені дні, а проблеми тепло- і електропостачання досі важко назвати повністю вирішеними. Тому країна продовжує жити головним чином «газовими» переговорами, пошуком альтернативних джерел теплопостачання та віяловими відключеннями електроенергії.

 
Коментарі (0)