ГоловнаПублікаціїАналітика Опалювальний сезон по-українськи

Опалювальний сезон по-українськи

Цьогорічний опалювальний сезон обіцяє бути особливим для українців. До його початку лишилися лічені дні, однак повністю вирішеними питання тепло- і електропостачання назвати важко. Детальніше про це у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

До початку опалювального сезону в Україні залишилися лічені дні, а проблеми тепло- і електропостачання досі важко назвати повністю вирішеними. Тому цього тижня країна жила головним чином «газовими» переговорами, пошуком альтернативних джерел теплопостачання та віяловими відключеннями електроенергії. Зупинимося на кожному з блоків.

Російський газ: бути чи не бути?

26 вересня у Берліні пройшли чергові переговори між Україною, Росією та ЄС щодо газопостачання. Нагадаємо, головні питання, які розглядалися – ціна російського палива для України, погашення останньою заборгованості, відновлення поставок та забезпечення транзиту газу до країн Європи. По закінченню трьохсторонньої зустрічі кожна зі сторін учасників поділилася своєю версією результатів.

Так, за словами комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Еттінгера, ЄС, Україна і Росія досягли попередньої угоди про забезпечення поставок газу протягом зимового періоду.

«Ми погоджували важливі ключові пункти «зимового пакету». Ми віримо, що може бути відчутне рішення для забезпечення надійності поставок газу взимку», - зазначив він.

Пан Еттінгер підкреслив, що згідно з досягнутими попередніми домовленостями, Україна до кінця жовтня перерахує «Газпрому» 2 млрд дол. у вигляді оплати за раніше поставлений газ, а до кінця року - ще 1,1 млрд. При цьому, Єврокомісія попросить Міжнародний валютний фонд про надання необхідних гарантій Україні.

Комісар також зазначив, що оскільки раніше і «Нафтогаз України», і «Газпром» звернулися в Стокгольмський арбітраж для вирішення суперечки про ціну поставленого газу, то у випадку, якщо Стокгольмський арбітраж погодиться з українськими доводами щодо того, що ціна за газ, поставлений у листопаді-грудні 2013 року і з квітня по червень 2014 року, повинна становити 285 дол. за тисячу кубометрів, це буде означати, що Україна повністю погасила свої борги. У разі, якщо суд прийме сторону російської сторони, Україні доведеться доплатити ще 2 млрд дол.

Гюнтер Еттінгер також повідомив, що сторони повинні в найближчі дні провести консультації зі своїми урядами з тим, щоб на наступному тижні, якщо не буде заперечень, закріпити досягнуті домовленості.

Читайте також: Україна вислизає з російських лещат

«До кінця наступного тижня ми можемо мати обов'язковий до виконання протоколу», - сказав комісар.

Тож, за такого розвитку подій вже у жовтні поставки російського «блакитного» палива в Україну можуть відновитися.

Підтвердила таку домовленість і російська сторона. Однак у «Газпромі» поспішили зауважити, що навіть якщо Росія відновить постачання газу в Україну, в період пікового попиту державі все одно не вистачатиме палива.

«Україна в повному обсязі не закачала газ в підземні сховища. Для безперебійного проходження Україною майбутньої зими необхідно на початок опалювального сезону мати 18 мільярдів кубометрів активного газу. Цього газу в підземках немає», - підкреслив глава «Газпрому» Олексій Міллер.

А от українська сторона залишилася при своїй думці. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан опісля тристоронньої зустрічі підкреслив, що ціна газу повинна формуватися на основі ринкових механізмів. Тому Україна, як і раніше, виступає проти того, щоб оголошена нині ціна в 385 долл. за 1 тис/кубометрів була результатом рішення уряду Росії про скасування експортного мита.

Міністр також зазначив, що Україна здійснить передоплату близько 1,9 млрд долл. за 5 млрд куб. м, які повинні бути поставлені РФ в опалювальний період, але тільки після узгодження механізму встановлення проміжної ціни, який ще не узгоджений сторонами.

Опалювальний сезон: альтернатива, економія, відключення

А між тим, за словами українських посадовців, на сьогодні у газосховищах країни знаходиться 16,7 млрд куб. м «блакитного» палива. Тож, з урахуванням газу власного видобутку, в разі додаткової купілі 5 млрд куб. м, Україні, гадають вони, вдасться пройти майбутній опалювальний сезон.

«При зменшенні обсягів споживання, якщо обласні адміністрації будуть виконувати розпорядження уряду, ми здатні пройти опалювальний сезон. Тепло не буде, але й не замерзнемо, - зауважує Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Детальніше за рахунок чого «Україна не замерзне» розповів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман. Зокрема, він зазначив, що уряд планує частину дефіциту природного газу, необхідного для сталого проходження опалювального сезону, замістити мазутом. «Сьогодні проводяться розрахунки, скільки ж потрібно ресурсу, щоб закупити необхідні обсяги мазуту» - підкреслив він.

Читайте також: Українці готові обігріватися дровами

Щодо іншої частини дефіциту газу, посадовець повідомив, що «Нафтогазом» і Міненерго вирішується питання стосовно зменшення споживання «блакитного» палива. «Тобто, максимально, скільки дозволять ресурси, ми замістимо газ, решту – будемо економити. Розраховуємо і на те, що буде економія споживання самими споживачами», - пояснив Володимир Гройсман.

До речі, зекономити Україна мусить 3 млрд кубометрів газу.

При цьому Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан зауважив, що підприємства-неплатники будуть відключати від газопостачання. Обласним держадміністраціям доручено до 1 жовтня визначити перелік соціально важливих підприємств, до яких не можна обмежувати подачу теплоносія. Чи відключатимуть від газопостачання території, які наразі непідконтрольні уряду, поки рішення немає.

Зауважимо, експерти галузі не особливо вітають ініціативу уряду – заміщення газу мазутом. «Мазут - це резервне паливо, а не паливо заміщення» - кажуть вони. Однак, якщо температура не буде рекордно низькою, підтверджують, що Україна може пройти опалювальний сезон без особливих проблем, навіть з наявним запасом газу.

Примітно, за даними Мінрегіону, технічно сьогодні Україна підготовлена до зими на 90%, і це означає, що з 1 жовтня Україна (без урахування Донбасу) буде мати 100% технічної готовності житлових будинків, котелень, закладів бюджетної сфери до опалювального сезону.

Да буде світло…

Водночас поряд з дефіцитом природного газу, Україні бракне й вугілля для забезпечення звичайного режиму роботи ТЕС. Нагадаємо, через ситуацію, яка склалася на сході країни, на більшості теплоелектростанцій запасу палива залишилося в середньому на 10-15 днів. Якщо питання забезпечення ТЕС вугіллям не вирішиться, без електроенергії можуть залишитися близько 10 млн осіб в Київській, Харківській, Одеській і Запорізькій областях.

Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що питання дефіциту вугілля вже вирішується. «Наразі є перші контракти з постачальниками з Південної Африки, за якими щомісяця, протягом жовтня - січня включно Україна купуватиме по 250 тис тонн вугілля» - зазначив він. Однак, експерти галузі сумніваються у реальності таких заяв. «Потрібно закупити вугілля, якого теж дефіцит. Навіть може це буде Росія. Звичайно, краще, щоб це були інші країни, але коли я чую, що ми вже ось-ось будемо купувати вугілля в ПАР чи Австралії, то такі бадьорі заяви викликають сумнів», – заявив експерт з питань енергетики Володимир Саприкін.

Читайте також: На віялові відключення світла можуть накласти вето

Між тим споживачів деяких регіонів почали готувати до віялових відключень. Нагадаємо, Міненерго наказало енергопостачальним компанія задля економії розробити графіки віялових відключень світла. Відключення повинні проводиться за погодженими з облдержадміністрацією графіками під час ранкових і вечірніх пікових навантажень, орієнтовно в 9:00-11:00 та о 20:00-22:00. Графіки вводитимуться в дію протягом 10-15 хвилин після розпорядження головного диспетчера електроенергетичної системи України.

Так, з 23 вересня «Київобленерго» ввів графіки аварійних відключень, а на наступний день, 24 вересня, про аналогічні заходи заговорили і у столиці. Зокрема, «Київенерго» о 12:00 перевела на графіки аварійних відключень промислові підприємства та організації, які не відносяться до сфери життєзабезпечення, соціального та житлового фонду в м. Києві.

На нашому сайтi ви можете слухати радіо — онлайн безкоштовно. Тiльки у нас дуже багато радiо станцiй на любий смак. Заходьте до нас i слухайте с задоволенням!

 
Коментарі (0)