ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Мінрегіон виправдовує штрафи за індивідуальне опалення

Мінрегіон виправдовує штрафи за індивідуальне опалення

Новий законопроект про надання послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води жодним чином не стосується тих споживачів, які вже користуються поквартирним газовим опаленням.

У Мінрегіонбуді заявили, що новий законопроект про надання послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води не змінює існуючий порядок переходу на індивідуальне (поквартирне) опалення.

Заборона відключення від централізованих систем окремих квартир діє в Україні з 2007 року, - інформує «Україну Комунальну» прес-служба Мінрегіону.

Тоді було зареєстровано наказ Міністерства з питань житлово-комунального господарства  №169 від 6.11.2007 року, яким були внесені зміни до Наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства №4 від 22.12.2005 року і остаточно заборонено відключення споживачів від централізованого опалення, за винятком випадків, коли таке переобладнання передбачено схемами, затвердженими місцевими органами самоврядування.

Норма про заборону самовільного (тобто не передбаченого відповідними рішеннями органів місцевого самоврядування) відключення затверджена також Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів від 21.07.2005 року №630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення».

Зміни, які пропонує внести Нацкомуслуг, тільки формалізують існуючий вже давно стан речей і певною мірою підсилюють відповідальність, «тому що встановлюють чітко визначені штрафні санкції за самовільне відключення».

«Разом з тим, зміни жодним чином не зачіпають тих споживачів, які вже користуються поквартирним газовим опаленням і мають відповідні рішення міжвідомчих комісій та затверджені органами місцевого самоврядування схеми теплопостачання», - запевняють у Мінрегіоні.

Нагадаємо, Нацкомісія державного регулювання у сфері комунальних послуг (НКРК) опублікувала законопроект, який пропонує внести зміни до закону «Про теплопостачання» та «Про житлово-комунальні послуги», а також до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».

До кінця нинішнього опалювального сезону тариф на тепло для населення в Україні може зрости на 30%, при цьому чиновники пропонують штрафувати тих, хто перейшов на індивідуальне опалення. Чиновники запевняють, що нинішні тарифи для населення на теплову енергію покривають лише 70% собівартості послуг.

 
Коментарі (3)
Иван Смольный
12 Лютого 2013 p. 22:33
"У Мінрегіонбуді заявили" Цікаво, хто цей заявник?! П.І.Б та посаду будь-ласка. Він хоча б сподобився ознайомитися з документами на які посилається!!! Сотий раз акцентую увагу! Правила... затверджені Наказом № 4 зі змінами НЕ МІСТЯТЬ ЗАБОРОНИ на відключення. Правила надання послуг... затверджені Наказом КМУ № 630 НЕ МІСТЯТЬ ЗАБОРОНИ на відключення окремих приміщень чи квартир, так як регулюють ВИКЛЮЧНО порядок відключення ОКРЕМИХ БУДИНКІВ.І не містять жодного посилання на квартири!!! Або фахівець Мінрегіону - зовсім не фахівець, або громаду вважає "тупиками". Але не це головне. НЕ відключення головне у проекті закону! А передача комунальникам, незалежно від форми власності права складати адміністративні протоколи, та драконівський розмір штрафів! І не тільки за відключення. За все щоб ви не зробили у квартирі (замінили батареї, двері, унітаз,...відремонтували кран, вставили вікна) вже вас можна штрафувати за незаконне переобладнання. Більш того. Штрафувати можна й за кришу яка тече, стіни які валяться,гнилі мережі, неприбрану прибудинкову територію - неналежне утримання. Перший за це відповідає власник (співвласник), а вже потім, у порядку регресу, наймана ним для утримання дому організація (типа ЖЕК). Здається, у Мінрегіоні не можуть, або не хочуть розуміти суть запропонованих змін та їх наслідки. Якщо зміни будуть прийняті, кожен зі споживачів комунальних послуг отримає жорсткого комунального ошийника та штрафного батога. Хто вважає що я загущую краски
Иван Смольный
12 Лютого 2013 p. 22:43
Продовження. Хто вважає що я загущую краски - прошу вчитатися в новели цього "шедевру" та порівняти з діючими нормами НПА в які запропоновано внести зміни! У сукупності з поновленням нарахування штрафів (36% річних - не дурно!) складається пул репресивного законодавства який зводить на нівець будь які права
Мария Цатурян
13 Лютого 2013 p. 10:16
Иван, отвечаю на Ваш вопрос КТО? - інформує «Україну Комунальну» прес-служба Мінрегіону.