ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрій«Моя хата скраю, тому я не прибираю» - опитування

«Моя хата скраю, тому я не прибираю» - опитування

Кожен хоче жити у чистому місті, проте найчастіше нічого не хоче задля цього робити. Як з’ясувала «Україна Комунальна», більшість українців не підтримує загальнодержавну толоку, займаючи позицію «Моя хата скраю, - нічого не знаю».

«Україна Комунальна» повідомляла раніше, що з 13 квітня в Україні проходять загальнодержавні суботники під гаслом «За чисте довкілля». Ця загальноукраїнська акція триватиме до кінця травня. Головною її метою є прибирання територій населених пунктів, ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ, приведення в належний санітарний стан об’єктів благоустрою після зимового періоду. До участі у заході були закликані не лише спецслужби та комунальники, але й громадські і негромадські організації, активісти та волонтери.

Примітно, лише до першого суботника було залучено майже 25 тис. населених пунктів (85%), більше 77 тис. підприємств та громадських організацій і близько 2,3 млн людей, з яких понад 1,7 млн осіб – студентська та учнівська молодь. Спільними силами українцями було ліквідовано понад 6,5 тис. несанкціонованих сміттєзвалищ, вивезено близько 308 тис. м куб. побутових відходів, прибрано 207 млн кв. м (41% від запланованих обсягів) прибудинкових територій, 3,8 тис. (44% від запланованих обсягів) парків та скверів, понад 74 тис. км (38% від запланованих обсягів) вулиць і доріг, 7,8 тис. кладовищ та 7,5 тис. братських могил, меморіальних комплексів та місць почесних поховань, очищено від сміття близько 14,3 тис. кв. м берегів водойм. Також висаджено понад 338 тис. дерев, 165 тис. кущів, прибрано 240 тис. кв. м газонів та впорядковано 188 тис. кв. м квітників.

До другого суботника, який відбувся 20 квітня, Прем'єр-міністр Микола Азаров зобов'язав Міністрів особисто взяти участь у заходах з благоустрою.

Наразі відбувся вже третій суботник, та як до таких ініціатив ставляться самі люди? Адже окрім гучної статистики, частими є повідомлення ЗМІ про те, що мешканці неактивно підтримують загальноміські прибиранння. Тому «Україна Комунальна» вирішила запитати у своїх читачів: «Чи брали вони участь у весняній толоці?».
Опитування проходило на шпальтах інформаційного агенства та у мережі Facebook у період з 22 по 29 квітня ц.р.

Як виявилося, більшість респондентів (73%)  не брали участь у весняній толоці. Серед них: 29% - пояснюють таку громадську позицію невірою у щирість подібних заходів, мовляв, це лише привід для піару тих чи інших посадовців; 22% - не прийшли, бо не вважають, що мають виконувати роботу комунальників чи їм допомагати; ще 22% - стверджують, що мають достатньо роботи на своїх ділянках. Решта (26%) опитаних підтримують ініціативу. Втім, на ділі ця підтримка досить часто двозначна. Так, 12% - відповіло, що з радістю допомагають владі прибирати міста; 8% - були на толоці, проте не з власної волі; 6% - мають бажання долучитися до толоки, проте не мають на це часу.

Таким чином, робимо висновок, що для українців, в більшості, характерна позиція: «Моя хата скраю, - нічого не знаю». Кожен хоче жити у чистому місті, проте найчастіше нічого не хоче задля цього робити.

 
Коментарі (3)
Иван Смольный
29 Квітня 2013 p. 23:42
До дармової рабсили місцева влада звикла ще з часів УРСР. Громадяни сплачують податки в тому числі і для того, щоб жити в чистих містах. Вони за це платять. Підкреслюю платять. І обов'язок розпорядників коштів місцевих бюджетів витратити кошти так, щоб у місті було прибрано! Якщо муніціпали гроші тринькають чи тирять, чому пересічний громадянин має задарма мазати віником чи лопатою. Він вже заплатив за те щоб це не робити! Так, іноді бувають не передбачувані ситуації, коли громада має обеднатичя
Иван Смольный
29 Квітня 2013 p. 23:53
коли громада має згуртуватися та разом на толоці ліквідувати наслідки якогось лиха, або якщо є нагальне потреба у толоці перед чимось неординарним. Ладно у Київі зима погуляла. Але, наприклад у Дніпрі. Ні лиха, слава богу. Ні чогось суперовського не було та не передбачається. Чому платник податку, у рядовій ситуації має підтирати за муніципалами?! Чому тисячі студентів, держслужбовців та інших залежних від владопритримавців мають у свій вихідний пахати задля піару кучки чинуш, та прикривати невправність керівників підприємств ЖКГ?! Тому, шановна авторка, українці і не мають щось робити для того щоб їх міста були чисті. Вони для цього податки платять - грошики кровні. І мають право жити у чистих містах!
Владимир1
30 Квітня 2013 p. 12:54
У кого хата скраю ? Нехай прибирають ті кому ми за це платимо в вигляді податків , чогось за мене ні хто "СУБОТНИКІВ" не проводить , задовбали ці комуняки !