ГоловнаПублікаціїГазопостачанняМіж Росією та Україною назріває нова хвиля «газового» конфлікту

Між Росією та Україною назріває нова хвиля «газового» конфлікту

Київ та Москва не можуть дійти згоди щодо поставок російського «блакитного» палива в Україну. Кожна з країн висуває свої умови. Що відстоює кожна зі сторін – читайте у щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Початок опалювального сезону 2015-2016 років не за горами. Проте, Україні досі не вдалося закачати необхідний обсяг «блакитного» палива у газосховища. Чиновники кажуть, що країні не обійтися без допомоги Росії. Однак, країнам так і не вдалося домовитися про поставки російського газу в Україну.

Приміром, «Газпром» не планує закачувати газ в підземні газові сховища України, за час, що залишився в них потрібно закачати 3,2 млрд куб. м. Про це заявив очільник «Газпрому» Олексій Міллер.
 
«Дійсно, ми бачимо, що закачування газу в підземні газові сховища України зараз йде набагато більш низькими темпами, ніж минулого року. Тоді до початку відбору «Нафтогаз» накопичив 16,7 млрд кубометрів газу в сховищах. Нинішніми темпами навіть на цей об'єм не вийти», - сказав глава «Газпрому».
 
За його словами, за час, що залишився треба закачати 3,2 млрд куб. м, або ще 25% від вже закачаного в цьому році.
 
«Нас це турбує, треба терміново нарощувати темпи. Необхідні обсяги газу в ПСГ - це обов'язкова умова надійного забезпечення українських споживачів і транзиту газу до Європи майбутньої зими. Але вся повнота відповідальності за ці питання лежить на «Нафтогазі». Ми з цього виходимо і свій газ закачувати в українські сховища не будемо», - підкреслив пан Міллер.
 
 
Примітно, Росія поставила Україні чергову умову для обговорення поставок газу і вимагає підготувати документи з фіксуванням зобов'язань усіх сторін. Відповідну заяву зробив російський Міністр енергетики Олександр Новак.
 
«Ми готові провести чергові переговори, коли з'явиться розуміння про їх змістове наповнення», - заявив він.
 
При цьому російський чиновник вимагав конкретних документів і фіксації всіх зобов'язань сторін.
 
«Як показали попередні тристоронні консультації, наші українські партнери не були готові виходити на які-небудь документи з фіксуванням зобов'язань сторін. Якщо щось зміниться на цей раз, то ми готові розглянути проекти таких документів при їх надходженні на нашу адресу», - зазначили в Росії.
 
Російський Міністр нагадав, що на третій квартал Москва встановила розмір знижки до контрактної ціни в розмірі 40 дол. на 1 тис. куб. м, що зберегло на третій квартал розмір кінцевої ціни в 247,18 дол. за 1 тис. куб. м.
 
«Поточна знижка діє по 30 вересня 2015 року. Обговорення розміру знижки на четвертий квартал і далі поки не велося», - підсумував пан Новак.
  
Примітно, днями Президент України Петро Порошенко у Брюсселі заявив, що сподівається на якнайшвидше підписання в ході тристоронніх консультацій України, Євросоюзу та Російської Федерації протоколу щодо газового питання.
 
«Ми домовилися проводити спільну і скоординовану політику в енергетичних питаннях, і думаю, що найближчим часом відбудуться тристоронні консультації. Перші з них вже проходять сьогодні у Відні, і, врешті-решт, це призведе до підписання протоколу», – заявив пан Порошенко.
 
В свою чергу Україна наполягає на збереженні минулорічних механізмів поставок природного газу з Російської Федерації та його транзит до Європи. Про це на спільному брифінгу з Прем'єром Литви Альгірдасом Буткявичюсом заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
 
Загалом, мова йде про підписання трьохстороннього протоколу між Україною, Росією та ЄС.
 
 
«Ми переконані, що єдиним механізмом забезпечення транзиту газу в ЄС, так і стабільності поставок в Україну є застосування аналогічних механізмів, які були в минулому році між ЄС, Україною і Росією – це тристоронній протокол між ЄС, Україною і РФ і додаток до газового контракту по типу того, що був у минулому році», - заявив чиновник.
 
Окрім того, Україна і Єврокомісія не домовилися про схему фінансування закупівель газу на найближчий опалювальний сезон через відсутність на зустрічі банківських інститутів. Про це повідомив Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин.
 
«Ми розглянули кілька варіантів, тому, враховуючи, що на сьогоднішній зустрічі не було самих банківських інститутів, які надають готівку, ліквідність, домовитися про щось було неможливо. Ми однозначно проговорили кілька можливих варіантів, в яких Єврокомісія буде нам допомагати», - сказав Міністр.
 
За його словами, Україна зберігає плани накопичити до початку опалювального сезону 19 млрд кубометрів газу в ПСГ.
 
Коментарі (0)