ГоловнаВибір редакціїКоментаріНацрада ОСББ керуватиме в парламенті

Нацрада ОСББ керуватиме в парламенті

Для того, щоб громадські організації та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «почули» законодавці, потрібне об’єднання навколо головних питань їхнього розвитку та спільне напрацювання «дорожньої карти»

Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ Олександр Аліпов заявив, що сьогодні на засіданні уряду буде розглядатись питання створення Національної ради, яка буде опікуватись проблемами розвитку нових форм управління житлом, зокрема об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). За його словами, склад такої ради буде сформований з посадовців та представників громадськості.

«Для того, щоб громадські організації та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «почули» законодавці, потрібне об’єднання навколо головних питань їхнього розвитку та спільне напрацювання «дорожньої карти», спрямованої на їхнє вирішення» – переконаний пан Аліпов. Про це він сказав у своїй доповіді на міжнародній конференції «Громадські законодавчі ініціативи у реформуванні системи управління житлом», яка відбулася у Мінрегіоні вчора. «Потрібна детальна «дорожня карта», яка визначатиме чітку послідовність кроків. У Львові, на ІІ з’їзді ОСББ, я наголошував на необхідності проведення з’їзду і в цьому році, на якому ці об’єднання могли б поставити програмні питання, заявити про себе. Дослухаються до сильних, а у нас із вами свого «лобі» немає. Не дивіться на суперечності – шукайте спільне та об’єднуйтесь навколо нього. Потрібно, щоб слово співвласників житла, громадськості було насправді вагомим», – сказав Олександр Аліпов. Він також закликав представників громадськості вже зараз визначатися із кандидатурами для формування складу Нацради.

Читайте також: Вибір по-кіровоградськи: ЖЕК vs ОСББ

Крім того, посадовець повідомив про те, що у четвер Верховна Рада планує розглянути законопроект № 8474 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ» у другому читанні. Олександр Аліпов наголосив на тому, що для ефективного вирішення проблемних питань діяльності ОСББ необхідно активно впливати на вироблення нормативно-правових актів.

«Ми минулого року зробили те, чого не робив ніхто й ніколи – винесли проблеми ОСББ на розгляд уряду, запросивши на це засідання і представників об’єднань. Але протокол № 92, хоч і на контролі, проте ряд питань не виконується, тому що їх виявилося неможливо розв’язати на рівні доручень чи координації діяльності відомств. Тому до вирішення проблеми слід підходити системно, вносячи відповідні зміни в законодавство», – підкреслив  пан Аліпов.

Читайте також: Інвестиції в старість

При цьому представники ОСББ наголосили на тому, що в новому законі повинні бути прописані ключові норми, які стосуються надання співвласникам багатоквартирного будинку права розпорядження спільним майном в інших випадкам, крім згоди всіх мешканців. Особливо представники громадськості наголошували на законодавчому вирішенні питання користування земельною ділянкою, на якій стоїть будинок, його придомові території, а також питання пов’язані з проведенням установчих зборів, створення єдиного ОСББ на декілька будинків, відмовою ОСББ від комунальних послуг.

Голова Спілки власників житла України, екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко наголосив, що «представники ОСББ повинні вимагати від влади законодавства». За його словами, в країні на рівні закону діє з 2009 року програма реформування житлового фонду, але вона не виконується. «Кожен рік держава повинна, згідно цієї програми, передбачати до 2 млрд гривень на розвиток ОСББ та проведення капітальних ремонтів. Цих коштів немає, а без грошей на підтримку ОСББ в країні існувати не будуть».


Марія Цатурян

 
Коментарі (0)