ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоНацрегулятору сміття не довірили

Нацрегулятору сміття не довірили

Спроба українських законодавців передати функцію встановлення тарифів на послуги з переробки та захоронення сміття у відання Нацкомпослуг не увінчалася успіхом

Спроба українських законодавців передати функцію встановлення тарифів на послуги з переробки та захоронення сміття у відання Нацкомпослуг не увінчалася успіхом. Спочатку передбачалося, що передача Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, на яку покладаються функції регулювання діяльності суб'єктів природних монополій, що надають послуги з централізованого водо-, теплопостачання та водовідведення, функції регулювання ринку переробки побутових відходів є оптимальним шляхом вдосконалення системи ціноутворення на цьому ринку. Але вчора народні депутати України не підтримали пропозицію Представника Президента України у Верховній Раді Юрія Мірошниченка прийняти законопроект №10120 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переробки та захоронення побутових відходів» за основу і в цілому, тим самим його відхиливши. За ухвалення цього документа проголосували тільки 222 нардепа при необхідній кількості в 226 голосів.

Представляючи даний законопроект, Юрій Мірошниченко підкреслив, що його прийняття дозволить привести у відповідність з міжнародними стандартами принципи поводження з побутовими відходами в Україні. «Ви знаєте, що близько 3% України зайнято цими звалищами, полігонами і т.п. І цей закон передбачає, як європейським перевіреним способом впорядкувати цю діяльність», - сказав Мірошниченко. Крім того, в даному документі, за словами Представника Президента, передбачалося передбачити визначення таких понять, як «суб'єкт природних монополій», «суб'єкт господарювання на суміжному ринку», «тариф на комунальні послуги» тощо.

«По суті він може бути прийнятий нами в цілому як закон», - сказав Мірошниченко.

Читайте також: Сміття загальнодержавного значення

У свою чергу, перший віце-спікер парламенту Адам Мартинюк підкреслив, що даний законопроект не може бути прийнятий в цілому, оскільки Головне науково-експертне управління висловилося проти прийняття цього документа.

Крім того, нардеп з фракції КПУ Сергій Годіенко зазначив, що цей законопроект необхідно розглядати в пакеті з проектом закону № 10075 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поводження з відходами», оскільки вони майже однотипні з проблематики. «Зазначені законопроекти були запропоновані одними і тими ж авторами..., вони спрямовані в першу чергу на перерозподіл ринків переробки та захоронення відходів..., змінюють систему управління, усувають повністю від цього органи місцевого самоврядування, централізують управління в підконтрольному Президенту органі. Положення цього законодавчого примусу громадян підписувати угоди незрозуміло з якими юридичними особами, я думаю, не витримують ніякої критики», - упевнений нардеп.

Крім того, парламентарі не змогли підтримати в першому читанні і проект закону №10075 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поводження з відходами». За цей законопроект проголосували 211 народних обранців при необхідних 226. Таким чином, цей закон вважається відхиленим.

Варто зазначити, що авторами обох згаданих законопроектів виступає народний депутат від фракції ПР Юлія Льовочкіна, а доповідачем по цих законопроектах в парламенті є Представник Президента Юрій Мірошниченко.

 

Катерина Селіванова

 
Коментарі (0)