ГоловнаВибір редакціїГазопостачання«Нафтогаз» ризикує отримати штрафні санкції

«Нафтогаз» ризикує отримати штрафні санкції

НАК «Нафтогазу України» можуть загрожувати штрафні санкції з боку «Газпрому» через недобір російського газу

Таку думку висловив у коментарі експерт з енергетичних питань Михайло Гончар.

«З формальної точки зору за неповний вибір газу Україні загрожують дії з боку «Газпрому» по стягненню цих недоборів. Але ситуація не є такою однозначною, як може здаватися на перший погляд. «Газпром» вже не раз мав можливість засосувати санкції щодо «Нафтогазу», але зрештою, це не відбувалося, хоча погрози звучали. Це говорить зайвий раз про те, що існують певні понадконтрактні домовленості, які й дозволяють вирішувати те чи інше питання», - сказав експерт.

На думку Михайла Гончара, у нинішній ситуації, в яку потрапив «Газпром», то йому складно робити подібні кроки стосовно України. Тому що явище неповного вибору газу згідно з контрактами спостерігається не тільки у відносинах «Нафтогазу» і «Газпрому».

«Якщо ми поглянемо на статистику продажу російського газу до країн ЄС, традиційним партнерам «Газпрому», то там ситуація по довгострокових контрактах абсолютно аналогічна. Європа скорочує імпорт російського газу. І європейські компанії, діючи активно в правовому полі відповідно до укладених контрактів, самі звертаються до Стокгольмського арбітражу з тим, що б змусити «Газпром» знизити ціну на газ, яку вони вважають завищеною, як і Україна, в межах тих контрактів, які вони мають з «Газпромом», - зазначив він.

Читайте також: Україна може стати експортером газу

І поки що «Газпрому», за його словами, не вдалося відстояти свої позиції в арбітражних інстанціях, а навпаки, коли справа доходила до суду, то «Газпром» як правило погоджуався надавати знижки в ціні на газ.

«Якщо навіть «Газпром» буде застосовувати до України штрафні санкції, то, власне кажучи, це бумеранг, який може йому коштувати значно дорожче, особливо на тлі тих проблем, які він має у відносинах як зі своїми традиційними партнерами, так і Європейською комісією. Тому такого сценарію не можна виключати, але українська сторона тоді має діяти аналогічним чином – подавати зустрічний позов. І це потрібно вже було робити «вчора», тим більше, що уряд не раз заявляв про свою готовність. Але коли за цією декларативною готовністю не йшли реальні кроки, то в «Газпромі» розуміли, що це просто чергова піар-тріскотня. І компанія продовжувала зберігати свою негнучку позицію у цьому питанні, оскільки український газовий ринок для «Газпрому» є сворідним компенсаційним ринком, де він, навідміну від ринків країн ЄС, протягом останніх років збільшував виручку», - підкреслив фахівець.

Читайте також: Росія ставить газовий ультиматум

Михайло Гончар наголосив, коли російське політичне керівництво ухвалить рішення про звернення до Стокгольмського арбітражу проти України, то українська сторона має заручитися серйозною підтримкою з боку Європейського Союзу у питаннях пов’язаних з поточним контрактом з Росією.

«Тому в цій ситуації українській стороні офіційній важливо не залишатися сам на сам у нерівноправному діалозі з «Газпромом», і з Росією в цілому. Але те, що робить сьогодні Україна, то це якраз все те, щоби зрештою виявитися сам на сам в цьому діалозі. Тому що абсолютно неадекватні внутрішньополітичні рішення призводять практично до політичної ізоляції України і негативного впливу цих процесів на всі аспекти двосторонніх відносин Україна-ЄС, в тому числі і в енергетичній сфері», - резюмував експерт.

За матеріалами УНН

 
Коментарі (0)