ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняУкраїна може стати експортером газу

Україна може стати експортером газу

В Україні запаси нетрадиційного газу можуть скласти до 5 трлн куб. м

Таку оцінку висловив заступник виконавчого директора Міжнародного енергетичного агентства Річард Джонс, виступаючи на міжнародному симпозіумі «Нетрадиційний природний газ: стратегії енергетичної безпеки України».

Він уточнив, що основну частину нетрадиційного газу в Україні становить шахтний метан – понад 3 трлн куб. м, а запаси сланцевого газу оцінюють у 1,3 трлн куб. м.

При цьому він підкреслив, що «сланцево-газова революція тільки починається, тому всі оцінки дуже приблизні». «А взагалі ми можемо розглядати збільшення практично вдвічі або більше ніж удвічі запасів газу в світі в порівнянні з тим, що розвідано в плані звичайного природного газу», - зазначив Річард Джонс.

При цьому експерт порівняв, що нині Україна щорічно споживає близько 50 млрд. куб. м природного газу. Він також звернув увагу на ефективність використання видобутих енергоресурсів та зменшення їх непродуктивних втрат. При цьому пан Джонс навів приклад найбільшого експортера нафти у світі – Саудівської Аравії, яка, за його словами, звернулася в Міжнародне економічне агентство з проханням допомогти у впровадженні в економіку своєї країни більш енергоефективних технологій.

Читайте також: Світова енергетична безпека потребує підсилення

«Якщо Україна зможе знизити своє споживання енергії, це буде означати, що той ресурс, який у неї є, буде використовуватися набагато довше, і, можливо, хто знає, вона навіть зможе перетворитися на експортера газу», - додав експерт.

Нагадаємо що у листопаді Україна планує підписати три контракти-угоди про розподіл продукції (УРП) - з видобутку нетрадиційного газу з компаніями Chevron, Shell і ExxonMobil.

Зокрема компанія Chevron була визначена переможцем конкурсу на укладення УРП на Олеській площі. Прогнозні ресурси площі (Львівська та Івано-Франківська області) оцінюються близько 3 трлн куб. м газу. На етапі геологічного вивчення планується залучити 1,3 млрд грн інвестицій та 25 млрд грн на етапі промислової розробки.

З компаніями Shell і ExxonMobil планується підписання контракту на розробку Юзівського родовища, та видобуток газу на площі Скіфська на глибоководному шельфі Чорного моря.

Джерело: Дзеркало тижня

 
Коментарі (0)