ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Нафтогаз» судитиметься з НКРЕ

«Нафтогаз» судитиметься з НКРЕ

У Нафтогазу розпочався конфлікт з енергетичним держрегулятором. Монополія подала позов до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ).

Аналітики ринку переконані, що шанси виграти у НАК малі, проте судовий процес може допомогти переконати уряд у необхідності підвищення цін на газ для населення, - інформує видання Коммерсант-Україна.

Так, у позові міститься вимога компенсувати 4,6 млрд грн збитків, які монополія понесла через вимушені постачання газу населенню.

Джерело в Міненергетики та вугільної промисловості повідомило, що Нафтогаз 5 листопада подав до Господарського суду Києва позов до НКРЕ. За словами джерела з міністерства, в 2010 році Нафтогазу довелося продавати українцям газ не власного видобутку, а імпортований з РФ. «Внаслідок рекордного обсягу споживання газу населенням нам не вистачило для нього газу українського видобутку, і ми продали близько 5 млрд кубометрів імпортного газу», - зазначив співрозмовник у Міненерго. За його словами, монополія тоді закуповувала газ по 340 дол. за тисячу кубометрів, а реалізувала населенню по 92 дол. за тисячу кубометрів.

Таким чином, госмонополоія отримала значні збитки. Тим не менше, в податковій їх не визнали - і нарахували Нафтогазу додаткові податки та штрафи на суму 4,6 млрд грн. «По суті, ми отримали штраф за те, що продавали газ населенню за заниженим тарифом, який встановлює Нацкомісія», - підкреслює джерело в Міненерго. Подібну інформацію підтвердило і джерело в Нафтогазі.

У свою чергу, в прес-службах Міненерго, податкової, Нафтогазу і НКРЕ відмовилися давати коментарі з приводу позову. У Госпсуді Києва підтвердили факт подачі позову, однак відмовилися показати його копію.

Партнер юридичної компанії Правові партнери Андрій Доманський переконаний, що шанси Нафтогазу отримати від Нацкомісії компенсацію збитків нікчемні. «НКРЕ має повне право встановлювати тарифи на газ, і, відповідно до закону Про природні монополії, учасники ринку не можуть оскаржувати її дії в суді, - підкреслює керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов. - Набагато ефективнішим був би позов до ДПС, оскільки її рішення дійсно вельми сумнівне і може бути легко оскаржене в суді».

Однак, джерело видання в Нафтогазі повідомило, що метою звернення до суду є не стільки відшкодування втрат, скільки спроба привернути увагу на низькі тарифи на газ для населення. «Від нас вимагають розвитку видобутку, в яке той же Чорноморнафтогаз інвестує сотні мільйонів доларів, але в той же час змушують нас продавати цей газ населенню за цінами, які навіть не покривають собівартість цього видобутку», - нарікає джерело в компанії.

 
Коментарі (0)