ГоловнаГоловнеЗаконодавствоНардепи стають на захист житлово-комунальних боржників

Нардепи стають на захист житлово-комунальних боржників

Шість народних депутатів України пропонують парламенту запровадити мораторій на примусову реалізацію майна громадян за борги з житлово-комунальних послуг.

Про це говориться в проекті закону №1083 «Про запровадження мораторію на примусову реалізацію майна громадян за борги з житлово-комунальних послуг», текст якого є в розпорядженні УНН.

У пояснювальній записці парламентарі наголосили, що внаслідок стрімкого падіння рівня реальної заробітної плати з одночасним зростанням вартості всіх житлово-комунальних послуг, громадяни не мають можливості сплачувати за них в повному обсязі.

«Відповідно до нової редакції Закону України «Про виконавче провадження» майно таких осіб може бути описане та вилучене для примусової реалізації. Вже зараз десятки тисяч громадян України постали перед реальною перспективою втратити необхідне для їх виживання майно, а також свої квартири. За таких обставин вже через кілька місяців ряди осіб без постійного місця проживання поповнять особи, що не зі своєї вини не змогли сплатити борги за житлово-комунальні послуги»,- говориться в документі.

Також законопроектом передбачено те, що дія мораторію не буде поширюватися на осіб, що мають річний дохід у розмірі 100 та більше мінімальної заробітної плати на сім’ю, а також на списання коштів з банківських рахунків (крім «зарплатних», «пенсійних» та «соціальних» рахунків, але лише за умови, що залишки на них становлять не більше 3 мінімальних заробітних плат).

«Тобто, дія мораторію поширюється виключно на примусову реалізацію майна внаслідок стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги. Стягнення інших видів заборгованості під дію данного законопроекту не підпадає», — зазначили парламентарі.

 
Коментарі (1)
Иван Смольный
07 Січня 2013 p. 22:02
Согласен что мораторий нужен, но лишь в отношении жилых объектов недвижимости, в пределах санитарных норм проживания на одного человека (зарегистрированных, постоянное место жительства). Надзор - прокуратура и соцзащита.