ГоловнаПублікаціїАналітика Не стріляйте в Міністра, він «грає» як вміє

Не стріляйте в Міністра, він «грає» як вміє

Парламент затвердив склад Кабінету Міністрів «народної довіри». «У.К.» розбиралася в тому, наскільки ризикованою посадою є портфель глави Мінрегіону, який вчора вручили Володимиру Гройсману.

Верховна Рада вчора затвердила своєю постановою № 4305 новий склад українського уряду, головою якої призначено Арсеній Яценюк («Батьківщина»). Політична сила, яку очолює пан Яценюк, отримала максимальну квоту, крім того міністерські портфелі отримали представники ВО «Свобода» та активісти Евромайдана. Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ очолив мер Вінниці Володимир Гройсман, призначенням якого були зміщені зі своїх посад очільник Мінрегіону Геннадій Темник, а також курирує галузь Віце-прем'єр Олександр Вілкул (обидва - представники Партії регіонів). Таким чином пан Гройсман буде курирувати в уряді відомство, яке сам же й очолює.

Голос народу до Мінрегіону

«Україні Комунальній» вчора не вдалося додзвонитися новопризначеному голові Мінрегіону, щоб з'ясувати, якими будуть його перші рішення в якості керівника відомства - його телефон був відключений. Втім, «У.К.» може розповісти новому Міністру, чого від нього чекають споживачі житлово-комунальних послуг і представники галузі. Отже, згідно з відповідями наших читачів на запитання «Яким повинен бути новий Міністр ЖКГ?», стає зрозумілим, що основні якості чиновника, які влаштовують українців - непідкупність і професіоналізм.

Серед характеристик також були названі обов'язкове профільну освіту (енергетик та/або керівник), глибинні знання галузевих процесів, готовність пропонувати урядові законодавчі ініціативи, які дозволять реформувати сектор ЖКГ. При цьому, єдиної позиції з приводу того, що повинен зробити новий Міністр, у наших читачів немає. Зрозуміло лише, що глава відомства повинен знайти джерела фінансування галузі таким чином, щоб це не вплинуло на зростання комунальних тарифів, а також «займатися реалізацією житлової політики».

Неоднозначний кандидат

Відповідає Володимир Гройсман вищевказаним критеріям, вирішувати знову ж споживачам - українцям. 36-річний голова Вінницької міськради - займає цю посаду з 2006 року і був переобраний на цю посаду в 2010 році, є віце-президентом Асоціації міст України з питань ЖКГ - вважається одним із прогресивних мерів, якому вдалося домогтися припливу приватних інвестицій та іноземного капіталу в «комуналку» міста, підтримати на належному рівні благоустрій Вінниці, провести оптимізацію транспортних схем. З іншого боку, Володимира Гройсмана звинувачують у створенні корумпованої системи управління житловим фондом, критикують його за відродження практики кербудів - «старших по будинку».

Учасники галузі вчора відмовилися офіційно коментувати призначення пана Гройсмана на посаду Міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ. Втім, однозначної думки керівники комунальних підприємств не висловили. З одного боку, енергетики та комунальники зазначають, що досвід роботи мером гарантує розуміння специфіки галузі і сприятиме ефективній комунікації Міністра з регіонами. З іншого боку, побоюються, що «світогляд мера не дозволить Гройсману комплексно вирішувати проблеми галузі», а також, що вчорашньому вінницькому голові буде непросто налагоджувати стосунки з керівниками південно-східних областей України.

Вантаж відповідальності

Разом з тим, Володимиру Гройсману, будучи членом «технічного уряду», або як його ще називають «уряду народної довіри», належить вирішити складну задачу - це народну довіру виправдати. І, якщо не реформувати галузь, то хоча б вивести її з кризового стану. Цифри говорять самі за себе: Міністр зіткнеться з проблемою 24-мільярдної заборгованості теплоенергетиків за природний газ, з необхідністю вирішувати питання про передачу багатоквартирного житлового фонду мешканцям, з застарілими основними фондами підприємств і старими магістральними мережами, з необхідністю розробки і впровадження нової покрокової стратегії реформування галузі.

Втім, можливо новому Міністру не доведеться вирішувати такі складні завдання. Склад нового уряду було оприлюднено Радою Майдану увечері 26 лютого і на той момент у списку нових міністрів про глави Мінрегіону не згадувалося ні слова. Хоча на посаду віце-прем'єра-куратора спочатку була запропонована кандидатура Володимира Гройсмана. Таке ставлення до галузі ЖКГ є показовим - проблемами «комуналки» не хотіли займатися ні в старому уряді, не горять бажанням і в новому Кабміні.

Операція-ліквідація

Незважаючи на те, що звільнений вчора парламентом очільник Мінрегіону Геннадій Темник у своєму зверненні, оприлюдненому на сайті відомства, понадіявся на збереження наступності та правонаступництва», експерти говорять про можливу ліквідацію Міністерства. Нагадаємо, Міністерство було створено у 2005 році (до цього був Держкомітет з питань ЖКГ), і функціональне значення відомства змінювалося від створення двох галузевих Міністерств, які координують роботу галузей ЖКГ і будівництва, до об'єднання в єдиний держорган. Скасування галузевого Міністерства експерти вважають одним з перших етапів дерегуляції. Зокрема, на думку екс-Міністра з питань ЖКГ Олексія Кучеренка, доцільно було б зосередити роботу відомства (з подальшою його ліквідацією) на формування механізму самоорганізації галузі між кількома учасниками - муніципалітетами, галузевим регулятором Нацкомпослуг, підприємствами ЖКГ, газовою монополією НАК «Нафтогаз України» і державою, а питання регіонального розвитку залишити виключно прерогативою Мінекономіки.

«Україна Комунальна» продовжить слідкувати за долею Мінрегіону та інформувати читачів про ініціативи відомства. Але на сьогодні очевидним є те, що новий очільник Мінрегіону повинен усвідомлювати повноту покладеної на нього відповідальності. Галузь ЖКГ грає найважливішу роль в життєзабезпечення країни, і на сьогодні перебуває в такому фінансово-економічному стані, що будь-які некомпетентні дії з боку центрального органу влади можуть мати катастрофічні наслідки. Дуже б не хотілося, щоб вираз «Кабмін політичних смертників» виправдав себе, а також не хотілося б, щоб посаду голови Мінрегіону продовжували називати «розстрільною».

 
Коментарі (23)
Андрій Осадчий3
28 Лютого 2014 p. 08:55
Цікаво почути про першочергові антикризові кроки від Гройсмана...ще більше цікава його думка про засади взаємодії та співпраці з Нацкомпослуг, щоб не було "щуки рака і лебедя", політика в сфері ЖКГ має бути єдиною та прогнозованою, а головне - не допускати популізму
Олена4
28 Лютого 2014 p. 10:10
Я вас прошу, где Гройсман не пропадал? И там не пропадал, и там не пропадал. Нигде не пропадал!!! Уверена, что именно из-за этой главной черты, его туда и назначили)
Читатель2
28 Лютого 2014 p. 11:48
Послушайте, ну о каких задачах, стоящих перед министром, вообще идет речь? Неужели вы полагаете, что за 2 месяца до выборов кто то будет что то менять или реформировать? Неужели вы полагаете, что Гройсман будет сидеть в этом кресле после выборов?
Санечка В.3
28 Лютого 2014 p. 11:51
Именно в случаи с Гройсманом думаю, что он и после выборов будет министром жкх. Не такой он дурак, чтобы соглашаться на заведомо расстрельную должность без долгой перспективы пребывания на ней.
Читатель1
28 Лютого 2014 p. 11:53
Хм... а вы думаете, что долгосрочная перспектива что-то меняет? разве от этого должность не становиться еще более расстрельной? может нужно систему поменять, минрегион расформировать, дерегуляцию провести? а не в гнилую систему ставить очередного мэра-коррупционера?
Михаил
28 Лютого 2014 p. 12:10
Ладно, ребята, все ограничится простым повышением тарифов, по винницкому сценарию))
Мария Цатурян
28 Лютого 2014 p. 12:11
А что в Виннице резко повысили тарифы? расскажите, пожалуйста, когда и на что?
Михаил
28 Лютого 2014 p. 12:19
На квартплату на 50% взяли и повысили
I am3
28 Лютого 2014 p. 12:24
если в тупую поднять коммуналку, наше население опять выйдет на Майдан! "Расстрельная должность" может превратиться в реальный "расстрел"
Читатель1
28 Лютого 2014 p. 12:31
Ха! а квартплата повышалась на 50% понятно почему. из них 25% как минимум в карман "главным по дому", которых там Гройсман повыбирал
I am2
28 Лютого 2014 p. 12:35
а те с ним делились) все правильно.
Андрій Осадчий1
28 Лютого 2014 p. 13:17
Господа комментаторы, в особенности Читатель и I am! Мне кажется что Украина находится на грани краха в том числе и по причинам глубочайшего культурного кризиса и всеобщего правового нигилизма украинцев. Культурный житель Европы, коими мы склонны себя считать, никогда не позволит себе обвинять другого европейца в совершении преступления, не имея должного решения суда. Это, господа называется презумпция невиновности, которая была еще в 1789 г. провозглашена в Декларации прав человека и гражданина во время французский буржуазной революции. Надеюсь Вы, господа комментаторы, не будете отрицать важность этого принципа при построении правового европейского государства. Тем более некультурным и неуместным считаю Ваши комментарии по поводу г-на Гройсмана, "кто то взял в карман, кого-то Гройсман назначил". Если Вы владеете решениями судов, которые доказывают виновность Гройсмана или близких к нему лиц - сообщите о них открыто, и в правительстве не будет таких не чистых людей. Если Вам известно о фактах правонарушений со стороны Гройсмана - сообщите в прокуратуру, если Вы знаете и не сообщаете - Вы тоже сообщники злодеев. Предвкушая комментарии по поводу коррумпированности наших судов и нецелесообразности туда обращаться отвечу одно - легко сидеть перед телеком и вешать ярылки "бандит" "зек" и так далее, нужно не вешать ярлыки а защищать свои права. Слава У.К.раїні!
Читатель1
28 Лютого 2014 p. 13:21
Андрей, вы видимо плохо читаете материалы У.К. несколько раз писали на этом сайте о расследовании деятельности Гройсмана. попрошу У.К. выложить сюда ссылку. А можно Вас спросить, не как юриста, а как гражданина - вы, когда знаете о каких либо неправомерных действиях чиновников, или руководителей водоканалов, к примеру, вы всегда в прокуратуру сообщаете? или вы такой же сообщник как и я?
I am2
28 Лютого 2014 p. 13:23
он водоканал пилит)))))
Мария Цатурян
28 Лютого 2014 p. 13:30
И, ребята, давайте корректнее что ли)
Мария Цатурян
28 Лютого 2014 p. 13:29
Читатель, ссылки: http://jkg-portal.com.ua/ua/publication/one/zhkg-dorozhche-za-grosh-28510 и еще - http://jkg-portal.com.ua/ua/publication/one/komunalniki-groshej-ne-rahujut-32122
Андрій Осадчий
28 Лютого 2014 p. 13:33
Если есть результаты расследования по Гройсману - выложите их, откройте общественности, только расследование - это процесс, а результат - приговор суда о признании виновным. Уважаемый I am, к сожалению должен констатировать, что искрометная шутка "он водоканал пилит" не удалась..мимо цели...
I am2
28 Лютого 2014 p. 13:40
пилите не Вы и из-за этого Вам обидно?
Мария Цатурян1
28 Лютого 2014 p. 13:41
я выложила 2 самые нейтральные) статьи из тех, что у нас были по расследованию деят-ти Гройсмана как мэра. А вообще, может, правда, давайте посмотрим, что новый министр делать то будет. И потом уже оценивать. Хотя, читая его "приветственное слово" сегодня на Минрегионе, я ничего кроме популизма не увидела
Андрій Осадчий1
28 Лютого 2014 p. 14:12
Ну, може привітальне слово воно й повинне бути трохи пафосним, із дотриманням протокольного етикету. А от з аналзіу Програми уряду, затвердженої вчора Верховною Радою України, ЖКГ мені здається отримало чітки меседжі. 1. Жорстка економія бюджетних коштів означатиме, що уряд не планує фінансувати великі проекти модернізації, за винятком взятих на себе міжнародних зобов'язань. 2. Забезпечення прозорості державних закупівель - скоріш за все підприємства ЖКГ знову повернуть під дію тендерних процедур. Якщо дійсно це будуть прозорі торги - тоді це позитивно. 3. Прийняття (у короткостроковій перспективі) необхідних непопулярних рішень щодо цін і тарифів, із запровадженням відповідних компенсаторних механізмів адресного характеру - якщо їм вистачить політичної волі - цк болісно але необхідно. 4. Відновлення довіри з боку інвесторів до України, заохочення іноземних інвестицій. Запровадження прозорих і єдиних правил для всіх суб`єктів економічної діяльності.- Для ЖКГ - це курс на концесію.
Мария Цатурян
28 Лютого 2014 p. 14:48
Якщо дійсно це будуть прозорі торги - тоді це позитивно - Андрей, ты сам веришь в то, что ты говоришь?))) (не выдержала я)))
Иван Смольный1
28 Лютого 2014 p. 19:51
Что касается - "не стреляйте в министра". Министр не музыкант,отличие музыкантов, лицедеев и проституток от министра в том, что они нужны при любых режимах. В контексте текущей ситуации, абсолютно все равно, кто будет керувати Минрегионом, результат предсказуем: 1. Резкое повышение тарифов на ком.услуги с высокой составляющей энергоносителей. 2. Сокращение количества льготных категорий и секвестр размера льгот. 3. Коррекция субсидиарного законодательства в сторону ужесточения требований к получателям. 4. Мораторий на компенсацию предприятиям ЖКХ льгот и субсидий, разницы в тарифах (если она будет вообще). 5. Масштабные сокращения, в основном за счет нижнего исполнительского звена и увеличение нагрузки на оставшихся (возможно коррекция трудового законодательства, в т.ч. НПА по охране труда. (Кстати Днероводоканал это уже делает, презрев все нормы ОТ. Люди на малых насосно-фекальных станциях в Днепре работают в ОДНО лицо, рискуя в любой момент получить смертельное отравление метаном! Недовольных и жалобщиков просто выгоняют.) 5. Веерные отключения энергоносителей промышленности,предприятиям ЖКХ, бытовым потребителям. Вот, пожалуй короткий перечень неотложных мер, который будет принят новым кабмином. Очень хочу ошибиться. Очень. Но предпосылок к этому нет никаких. Наоборот. Это сценарий может оказаться излишне оптимистичным.
Мария Цатурян3
03 Березня 2014 p. 11:37
"отличие музыкантов, лицедеев и проституток от министра в том, что они нужны при любых режимах", - Иван, это "в яблочко"!