ГоловнаПублікаціїАналітика «Несерйозні» підсумки 2018 року

«Несерйозні» підсумки 2018 року

Традиційно в ці святкові дні, коли споживачі комунальних послуг та працівники підприємств перетворюються на звичайних людей, сповнених надій на краще життя в наступному році, «У.К.» пропонує трішечки посміхнутися та згадати події, що сталися у 2018 році
Добігає кінця рік дві тисячі вісімнадцятий, який за східним календарем був роком Жовтої Собаки.

Цей рік дійсно таки трохи був схожий на собаку, який поряд з вірністю та справжньою дружбою продемонстрував нам, що коли стається нагода, то собака може і показати неабияку хватку, адже недарма пращуром собаки вважається первісний вовк. 2018 рік був сповнений бурхливими, сумними та веселими, неоднозначними та суперечними  подіями. 
 
Традиційно в ці різдвяно - новорічні святкові дні, коли споживачі комунальних послуг та працівники комунальних підприємств перетворюються на звичайних людей, сповнених надій   на краще життя в наступному році, «У.К.» пропонує Вам трішечки посміхнутися та згадати події, що сталися в 2018 році в житлово-комунальному господарстві та навколо нього, у трошки незвичному, несерйозному ракурсі.
 
Тож, шановне товариство, сьома церемонія вручення нагород за найсумнівніше досягнення в галузі ЖКГ та суспільному житті «Комунальний болт-2018» оголошується відкритою! 
 
В номінації «Много шума из ничего»  «Комунальний болт-2018» дістається так званим «Євробляхерам» - власником автівок на єврономерах, яким чомусь повірилося в те, що держава дозволить їм не платити за розмитнення вживаних автівок з ЄС. Величезна хвиля, яка довго штормила всю країну, а в листопаді перетворилася на цунамі, на початку грудня почала стихати і нарешті злилася з поверхнею моря. З підписом Президентом Порошенком відповідних законопроектів, ті, хто сподівався, що «тимчасово» ввезене авто можна перетворити на «довічне», уникнувши сплати митних платежів, можуть попрощатися з ілюзіями. Розмитнювати таки доведеться, а це не подобається тим, хто купував авто за символічні ціни і, ввізши в Україну, накручував на перепродажу непогані гроші.  Можливо, декотрим доведеться й відмовлятися від залізних коней. Закон дає можливість навести автолад на вулицях. Машин, які вилазили на тротуари, перекривали пішохідні переходи, ймовірно, поменшає. Принаймні авто із символікою Словаччини, Чехії, Угорщини, Німеччини, Литви та інших країн стануть «нашими».
 
В номінації «В кого менше – той і виграв» «Комунальний болт» дістається трьом заслуженим популістам Юлії Тимошенко, Олегу Ляшку та Сергію Капліну, які наввипередки змагаються на біг-бордах за рівень зменшення ціни на природний газ для зубожілих українців, заморених злочинною владою тарифним геноцидом, які витратили понад мільярд гривень через термінали одного з банків на «Чорну п'ятницю». Вгамувати газовий популізм взялася сама Ангела Меркель, яка під час візиту в Україну заявила, що навіть якщо є різні думки щодо ціни на енергоносії, не треба, щоб населення думало, ніби газ чи нафту можна отримати за нульовим тарифом. Але ж поки що слова найвпливовішої жінки в Європі залишаються лише порадою, а у нас вже обіцяють шість разів зменшити ціни на газ… 
 
В номінації «Хто якщо, не він» перемагає Президент Петро Порошенко, який попри відсутність конституційних повноважень управляти державними підприємствами, вольовим рішенням втрутився у роботу УДППЗ «Укрпошта» і наказав під час зустрічі з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном та гендиректором ПАТ "Укрпошта" Ігорем Смілянським забезпечити доставлення пенсій, припинити звільнення листонош та зберегти відділення у сільській місцевості й нагадав, що декому (вказуючи поглядом на Смілянського) варто зменшити собі зарплату. Така вже робота у Президента України… 
 
В номінації «Гендерна рівність року» перемагає Оксана Кривенко, яку 6 червня було обрано головою Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. Молода, енергійна, чарівна, сучасна, успішна очільниця НКРЕКП не соромиться декларувати подарунки вартістю в 260  тис. грн. та автівку Toyota Corolla за майже 550 тис. грн., яка була придбана за відсутності достатніх коштів. Так само прозоро і чесно Оксана Кривенко пообіцяла працювати на посаді голови НКРЕКП. Вона пообіцяла, що ухвалення будь-яких рішень буде супроводжуватися відкритими обговореннями за участю всіх, хто в цьому зацікавлений. 
 
В номінації «Страва року» премію «Комунальний болт-2018» фірмова осіння страва київських  комунальників «Автівка в окропі». Подається вона одразу після початку опалювального сезону, коли чиновники за старою радянською звичкою радісно звітують, що на 120% готові до нього і справа партії жива. 13 листопада в столиці на вулиці Шота Руставелі прорвало трубу гарячого водопостачання і в окропі потонуло авто. У розмитий асфальт провалився автомобіль Dacia Logan. Водій розповів, що їхав вулицею Саксаганського з боку «Палацу Спорту» і його авто раптово пішло під асфальт. На щастя, чоловік сильно не постраждав. Перехожі, хто потрапив в потоки окропу, обпекли собі ноги, проте відчули, що температура води в трубах подається згідно з нормами та правилами.  
 
В номінації «Гешефт року»  перемагає АТ «Дніпроазот», кінцевим бенефіціаром якого є олігарх Ігор Коломойський, який є першою і на сьогодні поки що останньою за п’ять років президентства Петра Порошенка жертвою політики «деолігархізації». «Дніпроазот», яке є монополістом з постачання рідкого хлору для очищення води, в липні цього року зажадало від уряду знизити їм тарифи на газ і зупинило виробництво. В результаті заручниками ситуації опинилися 3 тис. співробітників підприємства і мільйони українців. До цього «Дніпроазот» за допомогою схеми з перепродажу аміаку фактично отримував газ від «Укрнафти» за низькими цінами. А коли «Укрнафта» перейшла на відкриті тендери, Коломойський поставив ультиматум: або дешеве блакитне паливо, або українці залишаться без питної води. Не отримавши звичної знижки на блакитне паливо, "Дніпроазот" запропонував іншим водоканалам здійснювати поставки хлору за ціною майже у 5 разів вищою, ніж у минулому році. Розслідування АМКУ цього відвертого економічного шантажу закінчилося майже нічим, «Укрнафта» та «Дніпразот» таки домовилися про контракт на газ, а СБУ, яке мало перевірити діяльність «Дніпроазоту», зосередилося на боротьбі з російським репером «Гнойним», який двічі у вересні намагався незаконно в’їхати до України. 
 
     Взагалі, протягом 2018 року з житлово-комунальною галуззю, працівниками комунальних підприємств та споживачами, всім суспільством сталося багато курйозних, смішних та непересічних подій. Головне – це те, що попри війну ми з Вами посміхаємося та маємо надію на краще майбутнє – зі світлом, теплом та водою в оселях! 
 
З найкращими побажаннями в наступному році,  ІА «Україна Комунальна» ;)
 
Коментарі (0)