ГоловнаПублікаціїАналітика «Несерйозні» підсумки 2020 року

«Несерйозні» підсумки 2020 року

Традиційно в ці святкові дні, коли споживачі комунальних послуг та працівники підприємств перетворюються на звичайних людей, сповнених надій на краще життя в наступному році, «У.К.» пропонує трішечки посміхнутися та згадати події, що сталися у 2020 році
Добігає кінця рік дві тисячі двадцятий, який увійде в історію як рік боротьби з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19. Весь рік ми живемо в напрузі, очікуванні тривожних новин та подій. Звичними для наших вух стали слова «ковід», «пандемія», «санітайзер», «апарат ШВЛ», «карантин», «локдаун», «ПЛР-тест».
 
Попри негативні наслідки від пандемії та недолугих, подекуди абсурдних, рішень української влади щодо боротьби з нею, ІА «У.К.» пропонує Вам трішечки посміхнутися та згадати події, що сталися у 2020 році в житлово-комунальному господарстві та навколо нього у трошки незвичному, несерйозному ракурсі. Адже світ та Україна жили цей рік не тільки негативом, місце у 2020 році знайшлося курйозним, неоднозначним та  суперечливим подіям. 
 
Тож, шановне товариство, дев’яту церемонію вручення нагород за найсумнівніше досягнення в галузі ЖКГ та суспільному житті України «Комунальний болт-2020» оголошується відкритою! 
 
В номінації «Піар року» заслужено перемагає  та отримує Комунальний болт-2020» ініційована в березні президентом Володимиром Зеленським програма "Велике будівництво". Але жодного урядового документа, який би містив перелік об’єктів, умови участі в конкурсі цієї програми, умови відбору і бодай якісь критерії – немає.  Існує лише інтерактивна карта, сторінка проєкту в Інтернеті та фейсбуці, та пафосні відосики (куди ж без них), де  загальними фразами оголошені наміри побудувати сотні шкіл, лікарень, дитячих садочків, спортивних комплексів, тисячі кілометрів доріг у 2020 році. По факту ж, до програми були включені в більшості об’єкти на завершальній стадії будівництва та 10 довгобудів. Кошти на ці роботи, як і за попередньої влади, йдуть з Державного фонду регіонального розвитку, багато будівництв завершилися  взагалі без участі держбюджету. Але не у випадку «великого будівництва» доріг. 35 мільярдів гривень  з 66-мільярдного фонду з протидії пандемії COVID-19 витратили  на будівництво доріг. А тим часом кисень у лікарні постачають волонтери…і нових доріг, по якім, як обіцяв Зеленський «возитимуть хворих з комфортом», теж  не має. 
 
В номінації «О! Тепленькая пошла!» перемагає  торговий центр Ocean Plaza, два нижніх поверхи якого внаслідок аварії 13 січня  залило гарячою водою. Аварія сталася на теплотрасі, яка проходить майже впритул до ТЦ,  прорвало трубу діаметром один метр і гаряча вода залила торговий центр, який стоїть нижче рівня труб. Ви не повірите, але влітку 2019 року на цій ділянці проводили гідравлічні випробування тепломереж, і все було гаразд, аж раптом…сталося таке. "Київтеплоенерго" до цього часу зберігає у таємниці ім’я того працівника, який погодив при здачі в експлуатацію ТЦ Ocean Plaza схему підключення до магістральних мереж нижче їх рівня. 
 
В номінації «Метафора року» «Комунальний болт-2020» дістається радникові міністра внутрішніх справ Михайлу Апостолу за його пост у Фейсбуці про те, що зерно з Держрезерву на 800 мільйонів гривень, недостачу якого виявили аудитори, «з’їли миші». Пост цей Михайло Апостол розмістив у зв’язку з тим, що Міністерство внутрішніх справ відкрило кримінальне провадження за фактом зникнення зерна об’ємом у 2 700 вагонів із Державного резерву. Після того, як наступного дня він став героєм мемів та веселих картинок у мережі, пан Апостол  в наступному пості  зазначив, що «згадані в моїй іронічній метафорі «миші», які нібито з’їли тисячі тонн зерна, мають імена та посади й обов’язково будуть покарані відповідно до українського законодавства. Сподіваюся, що збитки, завдані державі, будуть відшкодовані». 
 
В номінації «Ламати – не будувати»  перемагає реформа Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), яка почалася з рішучого наступу команди президента Зеленського на «найкорумпованіший» орган в державі. Реформа стартувала в березні, коли було прийнято постанови №218 та №219 про ліквідацію ДАБІ та створення ДССМ і ДІМ, а також зупинена дія постанови КМУ №553. Завершення реформи, як наголошував Прем’єр-міністр, планувалось восени цього року. Однак, щось пішло не так і реформу вже перенесено на 2021 рік. А профільне Міністерство розвитку громад і територій ініціює відновлення дії Постанови КМУ № 553 «Про порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю», констатуючи, що через відсутність держконтролю, зокрема, зі сторони органів місцевого самоврядування, в українських містах виник будівельний колапс. Колапс також виник у забудовників  і через фактичне скасування ліцензування забудовників по «старому» порядку, і не прийняття нормативних актів щодо сертифікації виконробів по «новому» порядку. Регулювання містобудування як виявилось, не є сильною рисою цього складу уряду. 
 
В номінації «Зізнання року»  перемагає головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко. несподівано зізнався, навіщо в Україні закривали парки, спортивні майданчики, а також проводили дезінфекцію доріг, що для багатьох здавалося абсолютно марними діями в боротьбі з коронавірусом. Виявилося, що такі заходи були прийняті в психологічних цілях, щоб люди відчували тривогу і не думали, що вони знаходяться в безпеці. «Коли ми закривали свого часу парки, робили обприскування доріг – це, знову ж таки, було питання не стільки впливу на епідеміологічний процес, скільки на психологічний процес. Закриття парків – і тоді немає такого відчуття, що все безпечно. Люди більше психологічно готувалися до того, що треба дотримуватися карантину. Відчуття тривоги, так».
 
В номінації «Самоіронія року» перемагає міський голова Києва Віталій Кличко. Відомий своїми дивними, нелогічними, а іноді та просто абсурдними цитатами, колишній чемпіон світу з боксу у надважкій вазі в кінці листопада випустив книгу своїх цитат. До книги увійшли відомі вирази «Хто не чув, тієї побачить», «Міст, що втомився», «Досить шастати», «Щоб вода стала гарячою, її треба підігріти», «Олександре, як Вас звуть» і інші. 
 
«Комунальний болт-2020» у номінації «Фахівець у галузі ЖКГ» отримує Президент України Володимир Зеленський,  який на пресконференції 20 травня продемонстрував неабияку обізнаність у проблематиці тарифоутворення в ЖКГ, прокоментувавши її таким чином: "Про тарифи. Є факти. Якщо ви сьогодні берете платіжку, платіжка в цілому зменшилася. Це факт, стовідсотковий. Будь-яка статистика, хто б вам що не писав, що нафта впала, газ впав - платіжка менше для людей". 
 
Так і в році, що минає, у нас з Вами були удачі та поразки, перемоги та розчарування.  Але попри все  ми з Вами посміхаємося та маємо надію на краще майбутнє – зі світлом, теплом, водою в оселях! З Новим 2021 роком! Бажаємо Вам міцного здоров’я! 
 

ІА «Україна Комунальна» 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
31 Грудня 2020 p. 22:56
Ще на початку незалежності кравчукокучми припустилися фатальної помилки: замість покращення якості вітчизняних товарів було вирішено взагалі відмовитись від їх виробництва. Тепер уся техніка, засоби та майже весь асортимент електротоварів - імпортні. Тобто, десь за кордоном налагоджено їх виробництво; люди працюють - мають роботу і зарплату, а Україна тепер нічого цього не має, лише закуповує закордонні вироби за запозичені за тим же кордоном гроші....................Тому у нас безробіття, гіперінфляція , постійна криза і величезний зовнішній борг.
Коля Пухов
10 Січня 2021 p. 21:08
У зв"язку з епідемією доходи у всіх значно зменшились. А комунальники, незважаючи на епідемію, хотять свої доходи не тільки зберегти, але й збільшити...