ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоОцінка нерухомості з метою оподаткування стане доступнішою

Оцінка нерухомості з метою оподаткування стане доступнішою

Парламентарії мають намір спростити доступ фізичних та юридичних осіб до послуги щодо оцінки об’єктів нерухомого та рухомого майна з метою оподаткування. У Верховній Раді зареєстровано відповідний законопроект.

До розгляду Верховної Ради запропоновано проект закону, який передбачає внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення механізму визначення доходу від продажу (обміну) об'єктів нерухомого та рухомого майна з метою оподаткування. Його ініціаторами виступила група депутатів від партії «Удар» (Віталій Чугунніков, Валерій Карпунцов) та депутатської групи «Економічний розвиток» (Володимир Сальдо).

Зокрема, згідно з пояснювальною запискою, законодавчим документом пропонується удосконалення положення статей 172 та 173 Податкового кодексу. Депутати виступають за зміну поняття «оціночної вартості», яка розраховується органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку і на основі якої визначається дохід від продажу об’єкта нерухомості, який підлягає оподаткуванню, на поняття  «ринкової вартості» об’єкту нерухомості, яка розраховується в результаті незалежної оцінки суб’єктом оціночної діяльності відповідно до Закону України «Про  оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та Закону України «Про оцінку земель».

Законопроектом також запропоновано зменшення об’єму компетенції Фонду державного майна України у сфері оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності шляхом внесення відповідних змін до норм абзаців пункту 5 частини першої статті 5 Закону України «Про Фонд державного майна України» у зв’язку з запровадженням незалежної оцінки визначення доходу від продажу об’єктів нерухомого та рухомого майна, що підлягає оподаткуванню.

Окрім цього, документ покликаний усунути  колізію норми абзацу  дванадцятого пункту 5 частини першої статті 5 Закону України «Про Фонд державного майна України» та норм статті 17 та статті 22 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», внаслідок чого необхідно роз’єднати Державний реєстр оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності на Державний реєстр оцінювачів та Державний реєстр суб’єктів оціночної діяльності.

На думку ініціаторів, внесення відповідних змін до Податкового кодексу України дозволить спростити доступ фізичних та юридичних осіб до послуги щодо оцінки об’єктів нерухомого та рухомого майна з метою оподаткування, забезпечити здешевлення надання даної послуги, усунення корупційних ризиків та колізійного нормативно-правового регулювання у сфері оцінки об’єктів нерухомого та рухомого майна з метою оподаткування.

Нагадаємо, з листопада 2013 року вступила в дію обов'язкова оцінка нерухомості ліцензованим оцінювачем при здійсненні операцій з купівлі-продажу.

 
Коментарі (0)