ГоловнаКоментаріГазопостачанняОпалювальний сезон «повис» на політичній волосині

Опалювальний сезон «повис» на політичній волосині

Чи зможе Україна прожити опалювальний період в теплі - політичне питання. Однак, експерти стверджують, не привід забувати про посилену економію газу.

Чи буде в українців шанс перезимувати в теплих квартирах з гарячою водою - питання політичної площини. Такої думки дотримується генеральний директор компанії «ДТЕК» Максим Тимченко, передає «Новое время».

«Успішне проходження опалювального сезону залежить від того, чи буде у нас газ чи ні, а це рішення перебуває в політичній площині. Два місяці тому ми були готові вести переговори з закордонними постачальниками про імпорт газу. Але держава наполягала на тому, що це монопольне право НАК «Нафтогаз України». Зараз позиція змінюється, але, по-перше, в Європі, як реакція на події на сході України, зросла ціна газу, а по-друге, якщо два місяці тому, до початку активних бойових дій, можна було говорити про довгострокові 6-9 місячних контракти на реверс на прийнятних умовах, то зараз можливість цю багато в чому втрачено», - заявив пан Тимченко.
 
 
При цьому, українцям не варто забувати про економію газу. «Зараз головне питання - це економія газу, щоб провести опалювальний сезон з тим обсягом палива, який ми встигли закачати в сховища до початку війни. Поки невідомо, яким буде обсяг реверсу газу з Західної Європи. Якщо зі Словаччини вдасться поставити 15 мільярдів кубометрів, як передбачалося спочатку, ми зможемо нормально забезпечити опалювальний сезон. Але якщо менше, це проблема», - підсумував експерт.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Україна вкладається в плани скорочення обсягів споживання теплопостачальними підприємствами природного газу на період опалювального сезону 2014-15 років на рівні 30%. «Якась область має можливість заощадити понад 30%, якась-менше. Зараз ми проводимо моніторинг, щоб зрозуміти, які області об'єктивно зможуть виконати подані ними плани, які можуть зробити навіть більше. Перед нами стоїть завдання з'ясувати справжні можливості кожної області, щоб досягти реальної економії», - заявив глава Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Володимир Гройсман.
 
До речі, читайте інтерв'ю «України Комунальної» з головою Мінрегіону Володимиром Гройсманом.
 
Коментарі (0)